UA / RU
Підтримати ZN.ua

Екс-держсекретар США Кондоліза Райс закликала дати рішучу відсіч Путіну

Російське вторгнення в Україну має стати "дзвінком будильника" для американських політиків. Якщо його не почути, диктатори та екстремісти стануть сміливішими.

Найближче завдання - продемонструвати Росії, що США не здійснюватимуть подальших кроків і що територіальна цілісність України є священною. Про це пише екс-держсекретар США Кондоліза Райс у статті для The Washington Post.

"Тут доречні дипломатична ізоляція, заморожування активів і заборона на в'їзд олігархам", - пише Райс.

Довгострокове завдання - дати відповідь Путіну. "Він каже, що Україна ніколи не буде вільною робити власний вибір, - сигнал, покликаний відгукнутися відлунням у Східній Європі і країнах Балтії, - і що у Росії є особливі інтереси, які вона буде відстоювати будь-яку ціну", - йдеться у статті. На думку Райс, Путін "поверне стрілки годинника назад, наскільки йому дозволять військова міць, економічні важелі і бездіяльність Заходу".

"Путін веде гру з далеким прицілом, спритно експлуатуючи будь-яким поміченим проломом. Так повинні робити й ми, практикуючи стратегічне терпіння, інакше його не зупинити", - пише автор. Тиск можливий: Росія потребує зарубіжних інвестицій, за кордоном приховано "чимало злочинних доходів", "синдикат, що керує Росією, не винесе зниження цін на нафту", як і бюджет Кремля. У цьому зв'язку Райс дає Обамі внутрішньополітичну рекомендацію: "дозволити трубопровід Keystone XL і підтримати експорт газу зі США".

На думку автора, "українська проблема" у відносинах Заходу і Росія назрівала вже певний час. З часів Помаранчевої революції США і Європа намагалися переконати Росію, що Україна має бути незалежною державою, яка вільно робить власний вибір. Але для Путіна рух Києва на Захід - образа Росії.

"Коли Володимир Путін і я перебували в його кабінеті на президентській дачі в кінці 2004 року, з суміжної кімнати раптово з'явився Янукович", - згадує екс-держсекретар. За її словами, Путін сказав: "Познайомтеся з Віктором Януковичем, який балотується на пост президента України". Райс коментує: "Путін хотів, щоб я зрозуміла суть: він моя людина, Україна - наша, не забувайте про це".

Також США мають відновити свій статус у світі, який, на думку Райс, "похитнувся від того, що ми занадто часто простягали руку дружби нашим супротивникам, іноді на шкоду нашим друзям".

"Вакуум сили" у світі заповнили екстремісти, диктатори, націоналізм і "такі, як Путін, - ті, хто усвідомлює, що "тверда сила" не втратила свого значення".

Це не спроба "врівноважити" міць США, а, навпаки, реакція на ознаки втоми та байдужості Америки, вважає автор. Події в Україні повинні стати "дзвінком будильника" для американських політиків. Якщо його не почути, диктатори та екстремісти стануть сміливішими, а інтереси і цінності США буде розтоптано, вважає Райс. !zn