UA / RU
Підтримати ZN.ua

Джемілєв розповів подробиці звільнення Чийгоза і Умерова

ФСБ неодноразово вимагало у них написати Путіну прохання про помилування.

Вже після домовленості між президентом Туреччини Ердоганом і президентом РФ Путіним про звільнення заступників голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза і Ільмі Умерова російські військові вимагали у них подати прохання про помилування Путіну. Про це розповів Уповноважений президента України у справах кримськотатарського народу, екс-глава Меджлісу Мустафа Джемілєв.

"Два російських генерали приходили в камеру до Чийгоза і сказали, що згідно з рішенням за результатами переговорів Ердогана і Путіна він буде звільнений. Але є формальність: треба написати заяву про помилування і відкликати апеляційну скаргу. Ахтем Чийгоз сказав, що жодних заяв про помилування він писати не буде, але відкликати апеляційну скаргу з трактуванням, що в Росії взагалі немає ніякого правосуддя, і нічого від цієї апеляції він не чекає, може. Також вони звернулися до Ільмі Умерова. Він теж сказав, що не буде писати ніяких заяв, але він свою апеляційну скаргу теж відкликав із таким же трактуванням", - розповів Джемілєв сайту "15 хвилин".

Він додав, що в результаті їх звільнили "з якигось гуманітарних мотивів із підписом Путіна".

У свою чергу перший віце-спікер Верховної Ради, представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Ірина Геращенко підтвердила, що вимогу написати заяву про помилування Умерову і Чийгозу висували співробітники Федеральної служби безпеки РФ.

"Однією з передумов звільнення ФСБ виставляла, щоб Ільмі Умеров і Ахтем Чийгоз написали прохання про помилування Путіну. Мустафа Джемілєв в розпачі у Страсбурзі, під час візиту президента Порошенка і розмови з ним сказав, що цього ніколи не буде. Ми пишаємося Чийгозом і Умеровим, вони дійсно незламні. І всі ці довгі дні українська і турецька дипломатії робили все, щоб не було ніяких передумов до чолобитної, тому що ці герої би ніколи нічого подібного Путіну не писали б", - написала Геращенко на своїй сторінці в Facebook.

Вона також повідомила, що про звільнення В. Умерова і А. Чийгоза члени української делегації у Парламентській асамблеї Ради Європи знали за кілька тижнів.

"Про те, що найближчим часом нам вдасться витягнути лідерів кримських татар, присвячені знали ще кілька тижнів тому. Зокрема, дякую всій українській делегації в ПАРЄ, яка знала це в Страсбурзі і зберігала цю важливу таємницю, щоб не зірвалося", - додала Геращенко.

У свою чергу глава Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров зазначив, що над звільнення Ільмі Умерова і Ахтема Чийгоза працювали не тільки депутати Європарламенту, ПАРЄ, ПА ОБСЄ, інших міжнародних організацій, українські дипломати, провідні політики європейських країн, США, Канади, а й численні організації кримськотатарської та української діаспори по всьому світу.

Як повідомив Мустафа Джемілєв, після прибуття Умерова і Чийгоза в Анкару їх повезли на медичний огляд. Скільки часу вони там пробудуть, поки невідомо.

Нагадаємо про те, що 25 жовтня заступники голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умеров і Ахтем Чийгоз були звільнені окупаційною адміністрацією Криму.

Уповноважений президента України у справах кримськотатарського народу, народний депутат Мустафа Джемілєв повідомив, що Умеров і Чийгоз з Туреччини повернуться в Україну. Джемілєв зазначив, що це – "результат переговорів Ердогана з Путіним".