UA / RU
Підтримати ZN.ua

Джемілєв розповів, чому Росія вирішила звільнити Чийгоза і Умерова

За словами Мустафи Джемільова, всі дії РФ є лише спробою ввести в оману західні країни.

Російський уряд вирішив звільнити лідерів Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза і Ільмі Умерова з двох причин – через дружні відносини з президентом Туреччини і бажання вплинути на світову громадськість. Про це сказав екс-глава Меджлісу Мустафа Джемілєв на прес-конференції в аеропорту "Бориспіль".

Джемілєв зазначив, що президент Туреччини Реджеп Ердоган є одним з небагатьох глав держав, які ще підтримують стосунки з президентом РФ Володимиром Путіним. Таким чином, Путін не зміг відмовити Ердогану у його проханні звільнити лідерів кримськотатарського народу, зазначив екс-глава Меджлісу.

"У світі не так багато залишилося президентів і державних керівників, які подають руку Путіну, а Ердоган ще підтримує з ним якісь стосунки. І втрачати Ердогана, напевно, було б дуже дорого", - сказав Джемілєв.

Крім того, за допомогою такого рішення Росія хоче переконати світову громадськість у лібералізацію свого режиму. За словами Джемілєва, всі дії РФ є лише вивертом та спробою ввести в оману західні країни, так як в дійсності російський режим залишається тим самим.

Читайте також: Мене вивозили люди без розпізнавальних знаків - Чийгоз

Нагадаємо, напередодні, 25 жовтня, заступники голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умеров і Ахтем Чийгоз були передані Туреччини представниками окупаційної "влади" анексованого Росією Криму. За попередньою інформацією, в РФ засекретили указ президента Володимира Путіна про помилування політв'язнів.

Увечері того ж дня Умеров і Чийгоз зустрілися з Ердоганом в Анкарі, де подякували йому за участь у їх звільнення, а також звернулися до нього з закликом допомогти десяткам інших в'язнів Кремля в окупованому Криму – кримським татарам, українцям та громадянам інших національностей.