UA / RU
Підтримати ZN.ua

Джеймс Клеверлі публічно закликав Сунака залишити його на посаді міністра закордонних справ

Міністр вдався до незвичного для британських урядовців кроку.

Джеймс Клеверлі звернувся до Ріші Сунака із публічним закликом залишити його під час майбутніх перестановок в уряді на посаді міністра закордонних справ, повідомляє The Guardian.

Раніше британські ЗМ називали чинного очільника дипломатичного відомства кандидатом на посаду міністра оборони.

На безпековому форумі в Аспені Клеверлі, коментуючи ці припущення, заявив, що з посади його доведеться «витягати кліщами».

Його коментарі є незвичними, оскільки традиційно міністри не коментують перестановки в уряді і додають додаткової ваги повідомленням про те, що Сунак має намір внести значні зміни у свою урядову команду до виборів наступного року.

 «Якщо хтось у Великій Британії дивиться, слухає, особливо  прем’єр-міністр, я дуже хочу залишатися на місці… Я дуже хочу залишатися на місці як міністр закордонних справ. Це робота, яку я люблю, я вважаю, що це важлива робота. Якщо мене колись у майбутньому витягнуть, ви побачите сліди від цвяхів на паркетній підлозі в моєму офісі», — заявив Клеверлі.

На вихідних Воллес заявив, що при найближчій нагоді він залишить свою посаду міністра оборони та посаду депутата. Його публічна заява посилила спекуляції у Вестмінстері щодо неминучої перестановки, яку Воллес підтвердив у вівторок, коли сказав, що вона може відбутися протягом декількох днів.

Читайте також: Не можна допускати, щоби війна в Україні тривала ще 500 днів – Клеверлі

Відповідаючи на запитання про таку можливість, прессекретарка прем'єр-міністра сказала у середу, що їй невідомо про плани перестановок.

Водночас, на запитання, щодо їх можливості у майбутньому, вона додала: «Я не збираюся коментувати довгострокову перспективу».

Уоллес і Клеверлі не єдині міністри, які публічно коментують можливу перестановку. Енн-Марі Тревельян, яку так само називають серед претендентів на пост міністра оборони, у відповіді на твіт, з цим припущенням написала «Для мене це було би честю».

Члени парламенту від Торі очікують, що перестановки в уряді будуть більш масштабними, ніж відставка Воллеса. Серед інших високопоставлених членів уряду, які, ймовірно, збираються піти, називають Стіва Барклі, міністра охорони здоров’я, і Терезу Коффі, міністерку охорони навколишнього середовища. Деякі джерела припускають, що Сунак також може перемістити Суеллу Браверман, міністерку внутрішніх справ, і навіть Джеремі Ганта, канцлера скарбниці.