UA / RU
Підтримати ZN.ua

Дуда про літній саміт НАТО: «Сподіваємося отримати додаткові гарантії безпеки для України»

Анджей Дуда розповів, про що говорив із Володимиром Зеленським.

Президент Польщі Анджей Дуда сподівається, що під час саміту НАТО, запланованого на літо, Україна зможе отримати додаткові гарантії безпеки. Про це він заявив під час спільної з українським президентом Володимиром Зеленським пресконференції, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

«Ми хочемо отримати на саміті НАТО у Вільнюсі додаткові гарантії безпеки, які будуть підтримувати українських воїнів у боротьбі проти загарбників. Сподіваємось, що такі гарантії для України ми зможемо отримати», – заявив Дуда.

Він також підкреслив, що Україна має якнайшвидше вступити до Євросоюзу та НАТО. За словами Дуди, головною темою під час зустрічі із Зеленським була безпека.

«Польща – третя країна військової підтримки України. Ми передали понад 300 танків, САУ «Краб», інше обладнання», – заявив польський президент.

Крім того, як зазначив Дуда, під час зустрічі сторони обговорювали «історичні питання, які є ранами для багатьох сімей».

«Між нами немає тим табу. Ми будуватимемо відносини, спираючись на чесну політику пам'яті», – сказав глава Польщі.

Він також нагадав, що Польща є найбільшим економічним партнером України і висловив сподівання, що «західний напрямок економічної активності України буде збережено».

Читайте також: Якщо Росію не зупинити, вона готова йти далі – Дуда

Президент України Володимир Зеленський з дружиною та офіційною делегацією сьогодні прибув з офіційним візитом Польщу. Це перший закордонний офіційний візит президента Зеленського до країни після російської агресії проти України.

Окрім двосторонніх переговорів, та перемовин між делегаціями в рамках візиту відбудеться польсько-український економічний форум, на якому обговорюватимуть питання відбудови України та взаємних економічних відносин між державами.

На 18:30 за київським часом запланована зустріч президентського подружжя з людьми, які причетні до допомоги Україні, а о 19:00 мають відбутись виступи президентів у дворику Королівського замку.