UA / RU
Підтримати ZN.ua

Дуда обіцяє Україні ракети для ППО, але радянські, оскільки Польща посилює власні засоби стримування

Президент Польщі вважає, що слід шукати баланс між допомогою Києву та власними запасами.

Президент Польщі Анджей Дуда, який взяв участь у 9-му саміті «Ініціативи трьох морів» у четвер у Вільнюсі, під час пре-конференції заявив, що окрім підтримки України, країни регіону мають посилювати власний потенціал стримування.

«Ми всі намагаємося, з одного боку, підтримувати Україну і діяти так, щоб вона могла захиститися від російської агресії якомога ефективніше, з якомога більшими шансами на майбутню перемогу, а з іншого боку, також посилюючи наше стримування», — сказав Дуда, нагадавши про свою пропозицію до країн НАТО збільшити витрати на безпеку з 2%. до 3 відсотків ВВП

Він також додав, що  під час двосторонньої зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським пообіцяв йому передати ракети для ППО радянського зразку.

«Ми розмовляли з паном президентом Зеленським про певні засоби. Є ще ракети з радянських часів, вони наразі є у запасах Польщі. Ми обговорювали їхню передачу на користь протиракетної оборони України. Я продовжу говорити на цю тему з міністром національної оборони, коли повернусь у Варшаву», – сказав Дуда.

Читайте також: Саме зараз Україні потрібно більше засобів ППО і наша допомога – посол США

Зеленський у своєму Telegram-каналі повідомив, що поінформував Президента Польщі про нічні ракетні обстріли об’єктів енергетики та про важку ситуацію в Харкові.

«Україна критично потребує посиленої підтримки партнерів. Передусім – ППО», — наголосив він.

Учора голова МЗС Дмитро Кулеба розповів про подробиці переговорів із союзниками про постачання батарей Patriot.