UA / RU
Підтримати ZN.ua

Довіра до політиків і громадських діячів: Кому українці довіряють найбільше, а кому — навпаки

Соціологи розповіли, як українці ставляться до політиків та деяких громадських діячів.

Серед політиків українці сьогодні найбільше довіряють президенту Володимиру Зеленському, свідчать результати опитування Центру Разумкова. Таких респондентів виявилося 83,5%.

Також найчастіше довіру висловлюють очільнику Миколаївської ОВА Віталію Кіму – 63% респондентів, волонтеру Сергію Притулі – 56% та раднику голови ОПУ Михайлу Подоляку – 51%.

Частіше висловлювали довіру, ніж недовіру до: 

На статистично значущому рівні не відрізняються частки тих, хто довіряє, і тих, хто не довіряє очільнику ОПУ Андрію Єрмаку – відповідно 37,5% і 40%.

Читайте також: Російськомовні українці заперечують утиски через їхню мову – соцопитування

Водночас більшість українців не довіряють:

Частіше висловлювали недовіру, ніж довіру до: 

Читайте також: Майже третина українців не довіряє жодному з глав церков – опитування

Опитування проводив Центр Разумкова з 23 по 31 травня 2023 року в рамках проєкту Програми MATRA, що фінансується Посольством Королівства Нідерландів в Україні. Дослідження провели  методом face-to-face у всіх областях України, окрім окупованих територій, чи тих, де ведуться бойові дії. Соціологи використали стратифіковану багатоступеневу вибірку із застосуванням випадкового відбору на перших етапах формування вибірки та квотного методу відбору респондентів на заключному етапі. Структура вибіркової сукупності відтворює демографічну структуру дорослого населення територій, на яких проводилося опитування, станом на початок 2022 року (за віком, статтю, типом поселення).

Всього опитали 2020 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%. Разом з тим, додаткові систематичні відхилення вибірки можуть бути зумовлені наслідками російської агресії, зокрема, вимушеною евакуацією мільйонів громадян.

Нагадаємо, соціологи Центру Разумкова також розповіли, як українці ставляться до державних та суспільних інститутів. Найбільше громадяни довіряють військовим, президенту та волонтерам, а найменше судовій системі та політичним партіям.