UA / RU
Підтримати ZN.ua

Майстерклас від депутата: Тищенко на Франківщині показав, як готувати «правильний» результат голосування

Депутат очолив київський «десант» партії влади, відправлений на 87-ий округ для підтримки свого кандидата.

«Слуга народу» активно долучилася до боротьби за мандат народного депутата у 87-му окрузі в Івано-Франківській області. Для підтримки кандидата з партії влади на Франківщину було відправлено «десант» з Києва на чолі з депутатом Миколою Тищенком, зазначають аналітики Руху ЧЕСНО, що спостерігають за проміжними виборами на окрузі.

Напередодні у місто Надвірна прибув народний депутат Микола Тищенко, який 24 березня очолив регіональний осередок «Слуги народу» у Закарпатській області.

«Героєм цієї ночі на Франківщині став депутат Микола Тищенко. Це очільник десантної групи «Слуги народу», яку відправили для зриву підрахунку голосів на ОВК 87. І він поки успішно справляється з цією ганебною місією», - пише у Facebook головна редакторка сайту ЧЕСНО Ірина Федорів.

Спочатку Тищенко, який мав очолити «слуг» на Закарпатті, а опинився на Прикарпатті, переплутав регіони, а потім вирішив «розширити» межі повноважень народного депутата.

«Політик вирішив, що він має право: вимагати журналістські посвідчення, вилучати їх, перевіряти на справжність, вимагати паспорти, проводити обшук людей з метою пошуку зброї. Може «Слуги народу» прийняли новий закон, який розширив повноваження народних депутатів? Ні? Тоді, де реакція правоохоронних органів і партії?», - запитується Федорів.

Перфоманс народного депутата дивитися з 6:46 хвилини.

Тищенко кричав, що він – народний депутат. Звинувачував висуванця «За майбутнє» Олександра Шевченка в сепаратизмі, вимагав вибачень і встати перед ним на коліна. Через дії Тищенка Шевченка вирішили вилучити з дільниці, хоча той і не реагував на провокації.

«Провокації Тищенка, ймовірно, були розраховані на те, щоб вивести кандидата з себе і його таки вилучили. На відміну від Тищенка, Шевченко – суб'єкт виборчого процесу і має право перебувати на ОВК і контролювати процес підрахунку голосів», - пояснює вона.

Рух ЧЕСНО

І те, що було вночі на ОВК у виконанні Николай Тищенко - це лютий 3,14... Центральна виборча комісія - Central Election...

Опубликовано Iryna Fedoriv Среда, 31 марта 2021 г.

Попри те, що підрахунок голосів поки що триває, політичні партії «Слуга народу» і «За майбутнє» вже заявили про перемогу своїх кандидатів – Василя Вірастюка та Олександра Шевченко.

Підрахунок голосів ускладнює відсутність кворуму серед членів комісії, наголошують у Центральній виборчій комісії. Політичні партії постійно змінюють своїх представників у комісії, зокрема тих, які були присутні, коли не було кворуму. Декілька разів змінив представників «Голос» по разу – «Слуга народу» і «Патріот». «Слуги» посилили власні позиції Тарасом Боярчуком – під час президентських виборів 2019 року він був секретарем ОВК у Львові від Володимира Зеленського.

Окрім постійної зміни представників, застосовуються й інші способи впливу на підрахунок голосів – повідомлення про «замінування» ОВК, фізичне блокування членів дільничних комісій та спостерігачів тощо. Через велику кількість порушень «свободівець» Руслан Кошулинський вимагає провести на окрузі нові вибори.

Читайте також: Довибори в Івано-Франківській області: Кошулинський вимагає перевиборів в окрузі

28 березня відбулися довибори у Верховну Раду в окрузі №50 у Донецькій і окрузі №87 в Івано-Франківській областях. Більшість виборців голосування проігнорували : явка склала 20,99% і 35,05% відповідно.

Обрані у цих округах народні депутати Руслан Требушкін та Зіновій Андрійович віддали перевагу мерським кріслам – за результатами місцевих виборів Требушкін став міським головою Покровська (Донецька область), Андрійович – міста Надвірна (Івано-Франківська).

За результатами підрахунку 100% бюлетенів на окрузі №50 перемагає міський голова Добропілля  Андрій Аксьонов («Порядок»). Переможець виборів у 2014 році організовував сепаратистський «референдум», має громадянство РФ, а в Україні проти нього було порушено декілька кримінальних справ, зокрема за корупцію.

В окрузі №87 станом на ранок 1 квітня опрацьовано 71,79% протоколів.  Лідирує Василь Вірастюк (31,30%), друге місце ділять між собою «свободівець» Руслан Кошулинський (28,83%) і Олександр Шевченко (28,80%).