UA / RU
Підтримати ZN.ua

Домашній арешт і загроза тривалого тюремного терміну — результат спроби стати двійником кандидата-«слуги»

У Черкаській області судять чоловіка, який погодився змінити ім'я і прізвище для участі у виборах

У Черкаській області Золотоніський міськрайонний суд постановив відправити під нічний домашній арешт чоловіка, який змінив своє прізвище, ім'я та по батькові для участі у виборах. З новими ПІБ він став би двійником кандидата від «Слуги народу» Віталія Войцеховського, повідомляє «Судовий репортер».

Згідно з наявною інформацією, група поки що невідомих вмовила чоловіка змінити свої персональні дані та стати тезкою Войцеховського. Для цієї мети були подані відповідні документи й 14 вересня Деснянський відділ державної реєстрації актів цивільного стану в місті Києві зареєстрував зміну прізвища, імені та по батькові. У той же день чоловік отримав ID-карту на нове ім'я. І менш ніж через тиждень подав документи для участі у виборах.

Також встановлено факти маніпуляції з автобіографією. Потенційний двійник вказав свою посаду як голова Громадської спілки «Золотоніська Громадська Міська Рада». По-перше, ця посада схожа на посаду Войцеховського. По-друге, перевірка показала відсутність такого союзу в реєстрі юридичних осіб. А це, на думку органів слідства, каже про умисні дії.

За версією слідства, підозрюваний разом з невстановленими в цей час особами, змінивши своє прізвище та ім'я прагнув ввести в оману виборця, суперечити легітимній меті виборчого процесу.

Дії підозрюваного кваліфікуються за ч. 3 ст. 157 КК України як перешкоджання вільному волевиявленню виборців і іншому суб'єкту виборчого процесу, за попередньою змовою групою осіб. Чоловікові загрожує від 3 до 7 років позбавлення волі.

Окружний адмінсуд Києва ухвалою від 6 жовтня призупинив рішення про зміну прізвища, імені та по батькові, а також заборонив Центральній виборчій комісії використовувати змінені дані кандидата на виборах 31 жовтня — на інформаційному плакаті кандидата у виборчому бюлетені, в інформації на сайті.

Читайте також: "Слуга народу" визначилася з другим кандидатом на довиборах в Раду

Нагадаємо, що на Черкащині зареєстровано 26 кандидатів на проміжні вибори депутатів 31 жовтня. Серед кандидатів 21 чоловік і 5 жінок.