UA / RU
Підтримати ZN.ua

До парламенту Білорусі знову не пройшов жоден опозиціонер. Лукашенко вважає такі вибори "щастям для народу"

Президент Білорусі Олександр Лукашенко, вважає, що інші держави повинні тільки заздрити тому, як проходять вибори в його країні. Конкуренція на виборах була невелика, а в 16 округах було висунуто лише по одній кандидатурі.

За підсумками парламентських виборів у Білорусі, що пройшли минулої неділі, ніхто з представників опозиції не пройшов до Палати представників Національних зборів. Незважаючи на обурені заяви опозиції і іноземних спостерігачів, президент країни Олександр Лукашенко залишився задоволений: подібні вибори він назвав щастям для народу і заявив, що інші країни повинні заздрити.

До нового складу парламенту увійшли тільки п'ять представників політичних партій - три представники комуністичної партії Білорусі, один член Республіканської партії праці і один член Аграрної партії, які у своїх передвиборних заявах підтримували курс керівництва країни, свідчать попередні дані білоруського Центрвиборчкому.
У ЦВК зазначили, що конкуренція на виборах була невелика, в 16 округах було висунуто лише по одній кандидатурі.
Тим часом п'ять опозиційних партій і рухів - партія Білоруського народного фронту, Білоруська соціал-демократична партія "Грамада", Білоруська партія лівих "Справедливий світ", рух "За свободу" та оргкомітет по створенню громадського об'єднання "Говори правду" - вже оголосили про невизнання виборів.
Основними причинами було названо масові фальсифікації під час дострокового голосування та відсутність прозорості виборчого процесу. Всього ж, згідно з офіційними даними білоруського Центрвиборчкому, у виборах взяло участь 74% виборців. Опозиційні спостерігачі заявили набагато нижчу цифру явки - за їхньою інформацією, на більш ніж 200 дільницях по всій країні, явка склала близько 39%.
Серйозне невдоволення в опозиціонерів викликав і той факт, що офіційні ЗМІ відмовлялися транслювати їх передвиборні звернення, а вже після виборів був обмежений доступ до ряду опозиційних сайтів, після того, як на них з'явилася інформація про явку на парламентських виборах, яка не збігається з даними Центрвиборчкому .
У свою чергу із заявами виступив і президент Білорусі Олександр Лукашенко, підкресливши, що інші держави повинні тільки заздрити тому, як проходять вибори в його країні.
"Ви, знаєте, я не дуже був залучений у вибори в силу своєї зайнятості, але повинен сказати про своє враження, - сказав президент. - Якщо вже і на цей раз хтось засумнівається у виборі білоруського народу, то я тоді не знаю, як вже вибори проводити - по яким стандартам і за якими законами. Думаю, що причепитися поки, по суті, до нашого передвиборчого процесу не до чого ... Що стосується того, що, як ви сказали, "у нас нудно" - нехай заздрять. Вибори , в тих державах, де вони проходять "нудно" і спокійно, - це щастя для народу, не кажучи вже про владу. Нам не потрібні революції і потрясіння, сутички, вибухи, мордобої. Вибори в цивілізованій державі, де живе цивілізоване суспільство, повинні проходити таким чином ".
При цьому вельми агресивно Лукашенко відповів і на претензії міжнародних спостерігачів, зокрема представників Польщі, про те, що вибори проходять недемократично.
"Передайте своїм польським спостерігачам, нехай вони навчаться у нас, як проводити вибори, і зі своїм уставом у чужий город нехай не лізуть. Ми без польських політиків розберемося, як нам будувати своє життя", - зауважив він.
У свою чергу, спостерігачі від СНД заявили, що вибори в Білорусі були демократичними та такими, що відповідають національному законодавству. !zn
Читайте також:
У Москві стартував збір підписів за возз'єднання Росії, України і Білорусі
Білоруська опозиційна партія зняла своїх кандидатів з виборів
У Білорусі затримано адміністраторів опозиційних угруповань мережі «ВКонтакте»