UA / RU
Підтримати ZN.ua

До переговорів щодо Донбасу мають підключитися США і ЄС – Ішингер

Зміна формату переговорів могла б допомогти у вирішенні проблеми, вважає голова Мюнхенської безпекової конференції.

Голова Мюнхенської безпекової конференції Вольфганг Ішингер вважає, що до переговорного процесу з врегулювання конфлікту в Донбасі повинні підключитися США і Європейський союз. Як заявив він журналістам у Мінську, зміна формату переговорів могла б допомогти у вирішенні проблеми.

"Я переконаний, що США повинні бути за столом переговорів, і Євросоюз в цілому повинен бути представлений за столом переговорів", - сказав Ішингер.

Голова Мюнхенської конференції також підкреслив, що "прогрес дійсно станеться, коли буде відповідна політична воля з обох сторін".

Разом з тим Ішингер вважає, що не варто очікувати якихось зрушень у вирішенні цього питання, оскільки в Україні зараз йде виборча кампанія. "Нам доведеться проявити терпіння і почекати п'ять місяців", - додав він.

Президент Білорусі Олександр Лукашенко також висловив упевненість, що політико-дипломатичне врегулювання збройного конфлікту в Донбасі неможливе без активної участі США в переговорах. Він також запропонував розмістити в Україні спільну миротворчу місію ООН та ОБСЄ.

Раніше екс-президент України Леонід Кучма, який до жовтня 2018 року представляв офіційний Київ у ТКГ в Мінську, назвав малоймовірним розширення "мінського формату" за рахунок США.

Кучма підкреслив, що Україна зацікавлена у включенні США до переговорного процесу в Мінську, проте реалізувати це в поточних умовах практично неможливо. Він також дав зрозуміти, що вважає безвідповідальними заяви політиків, котрі вимагають негайно перейти до іншого формату переговорів.