UA / RU
Підтримати ZN.ua

До кінця тижня Міноборони видасть наказ про заборону мобілізації громадян до 25 років — Стефанчук

За його словами, влада разом з військовими далі буде вирішувати питання ротації та відстрочки. 

Голова ВРУ Руслан Стефанчук заявив, що до кінця тижня очікується наказ від Міноборони про заборону мобілізації обмежено придатних до 25 років. Під час останнього брифінгу він розповів, що було проведено велику нараду з військовим керівництвом країни, зокрема МОУ та Генштабом, на якій вирішили ухвалити це стратегічно правильне рішення, аби не послабити обороноздатність країни. 

"Насамперед Збройні сили не будуть призивати, мобілізувати людей від 18 до 25 років. Це буде викладено в їхньому (Міноборони — ред.) наказі, який вони обіцяли видати до кінця цього тижня, — розповів Стефанчук. — Друге. Вони не будуть тих, хто мобілізовані, посилати на штурмові напрямки чи інші напрямки, пов’язані з підвищеним ризиком для їхнього життя і здоров’я". 

За його словами, влада разом з військовими далі буде вирішувати питання ротації та відстрочки. Вони міститимуться  у новому законопроєкті. 

"Щоб вивести людей, які вже були мобілізовані, а на їхнє місце завести інших, навчених, які відповідають вимогам закону про мобілізацію", — сказав голова Ради.

Читайте також: Депутат розповів, у чому загроза збільшення тривалості підготовки мобілізованих і як це вирішити

Тим часом майор бригади "Рубіж" Нацгвардії, герой України Віталій Литвин заявив, що, аби перемогти, мобілізаційний вік в Україні потрібно знижувати до 22 років, наголосивши, що це — його суб'єктивна думка. Він пояснив її тим, що громадяни, які закінчили вищий навчальний заклад, є вже "плюс-мінус усвідомленими як особистості".