UA / RU
Підтримати ZN.ua

Для проведення виборів в Донбасі бойовики та РФ повинні припинити вогонь і вивести війська – Держдепартамент США

У США знову підкреслили, що не ставлять чітких дат проведення виборів в ОРДЛО.

Заступник офіційного представника Держдепартаменту США Марк Тонер заявив, що для проведення виборів у Донбасі Росія і сепаратисти повинні спочатку виконати базові пункти Мінських угод про припинення вогню, відводу військ і зброї, а також сприяти створенню всіх умов для електоральних процесів, включаючи моніторинг ОБСЄ.

"Що стосується виборів (у Донбасі – ред.), помічник держсекретаря США Вікторія Нуланд була недавно в цьому регіоні, в Україні. Там вона сказала, що ми не визначаємо жодних дат, коли повинні пройти вибори", - сказав Тонер

Проте він зазначив, що у США випробовують іншу стурбованість в даному контексті.

"Ми абсолютно чітко заявляли про те, що Мінські домовленості вимагають досягнення достатнього рівня безпеки, доступу ОБСЄ, а також можливості кандидатів балотуватися і можливість людей почути їх перед тим, як пройдуть голосування", - підкреслив представник Держдепу.

Читайте також: Безсмертний розповів, чому не можна приймати закон про вибори в Донбасі

Раніше стало відомо, що представники Росії в Тристоронній контактній групі вимагають від України припинити АТО і зняти економічну блокаду з окупованих районів Донбасу.

У свою чергу США вважають, що проведення місцевих виборів у Донбасі можливе лише після забезпечення безпеки і виконання Росією всіх умов, зазначених у Мінських угодах. Причому такі вибори повинні відбутися за українським законодавством та у відповідності з Конституцією України.

При цьому більше половини українців виступають проти проведення виборів на окупованій території ОРДЛО та амністії бойовиків, які знаходяться на цій території.