UA / RU
Підтримати ZN.ua

Для українських військових змінили умови взяття відпустки під час війни

Умови стали краще.

Верховна Рада 1 грудня ухвалила в другому читанні законопроєкт №8081, який вносить зміни до пункту 18 статті 10-1 закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей». Пояснюємо, що змінилося.

Право на відпустку

Раніше відпустку під час воєнного стану можна було брати лише через поважні сімейні обставини (шлюб військовослужбовця; тяжкий стан здоров'я або смерть рідних; пожежа або інше стихійне лихо, яке спіткало сім'ю військовослужбовця; інші виняткові випадки, коли присутність військовослужбовця в сім'ї необхідна - це має узгодити начальник військової частини). Залежно від обставин, тривалість вказаних відпусток могла складати до трьох, 10 або 15 календарних днів. 

Тепер військовослужбовець під час воєнного стану також зможе брати відпустку за власним бажанням, без поважної з точки зору закону причини, один раз на рік. Але за умови, що в його підрозділі на той момент продовжуватимуть працювати не менше 70% військових. Такі відпустки надаватимуться максимум на 10 днів плюс максимум чотири доби на дорогу в межах країни туди і назад.

Читайте також: ЗСУ знищили за добу ще понад 500 окупантів

«На практиці існує набагато більше випадків, ніж визначено законом, коли присутність військовослужбовця в сім'ї є необхідною, і, навпаки, коли можливість побачити сім’ю, рідних є важливою для військовослужбовця, особливо під час дії воєнного стану», - пояснюють рішення законотворці. 

Грошове забезпечення

Раніше взяття відпустки було однією з причин тимчасового позбавлення грошового забезпечення військовослужбовця. Тепер же під час відпустки грошове забезпечення зберігатиметься.