UA / RU
Підтримати ZN.ua

Для Путіна буде краще, якщо Україна стане членом НАТО — Кіссінджер

Політик вважає, що Україні не вдасться відвоювати Крим і вона загрожуватиме Росії.

Україна має вступити до НАТО заради Європи та Росії, вважає колишній радник з національної безпеки США та державний секретар Генрі Кіссінджер. Інтерв’ю з політиком, який за 10 днів відсвяткує 100-літній ювілей, опублікувало видання The Economist.

«Зараз ми озброїли Україну до такого стану, коли вона стане найкраще озброєною країною з найменш досвідченим у стратегії керівництвом в Європі. Якщо війна закінчиться так, як вона, ймовірно, закінчиться — коли Росія втратить багато своїх здобутків, але збереже Севастополь, у нас може бути незадоволена Росія, але також незадоволена Україна», — вважає політик.

Тож, на його переконання, для безпеки Європи краще мати Україну в НАТО, де вона не зможе приймати національні рішення щодо територіальних претензій.

«Якби я говорив з Путіним, я б йому сказав, що йому теж безпечніше з Україною в НАТО», — наголосив Кіссінджер.

Він також назвав «катастрофічною помилкою» вторгнення Путіна в Україну, однак додав, що Захід «також не безневинний». Саме рішення залишити відкритим питання членства України в НАТО, на його думку, стало дестабілізуючим фактором, адже Україна отримала лише обіцянки захисту без жодного плану реалізації, що зробило її вразливою для Путіна.

Читайте також: Об’єднання України з НАТО і повернення до кордонів 24 лютого: Кіссінджер розповів, яким бачить мир між Києвом та Москвою

Ідею про відмову України від нейтралітету американський політик, який раніше виступав проти членства України у оборонному альянсі, вперше висловив у травні минулого року.

Кіссінджер вважає, що війна в Україні може наближатися до переломного моменту. Реальні переговори він прогнозує ближче до кінця року, вбачаючи в цьому позитивну роль Китаю.