UA / RU
Підтримати ZN.ua

Дії Поклонської в Криму потрібно кваліфікувати як військовий злочин – прокурор

Одне з головних порушень – злочини проти кримських татар.

Дії так званого колишнього "генерального прокурора Криму" Наталії Поклонської під час окупації півострова Росією необхідно кваліфікувати як військовий злочин. Про це заявив прокурор АР Крим Гюндуз Мамедов.

"Незабаром ми дамо оцінку її діям за цим фактом (заборона Меджлісу – ред.), оскільки вважаємо, що те, що зробила вона, її дії треба кваліфікувати ніяк по іншому, як військовий злочин... в рамках національного законодавства. Будучи на так званій посаді прокурора Криму, вона здійснювала неприпустимі порушення прав людини на самовизначення корінного населення півострова Крим", - сказав він на прес-конференції 12 грудня.

Він додав, що в суді через механізм заочного засудження знаходяться більше ста обвинувальних актів щодо колишніх депутатів і екс-співробітників держорганів автономії, у тому числі щодо депутатів Верховної Ради АР Крим, Севастопольської міськради, прокурорів, міліціонерів.

Зазначимо, що Наталія Поклонська з 2002 року працювала в органах прокуратури України. З грудня 2012 року по березень 2014 року займала посаду старшого прокурора 2-го відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням і підтримання державного обвинувачення управління нагляду за додержанням законів органами внутрішніх справ Головного управління нагляду за додержанням законів у кримінальному провадженні Генпрокуратури України. 10 березня 2014 року президія Верховної Ради Криму, перевищивши свої повноваження, незаконно поклала на Поклонскую виконання обов'язків прокурора автономії.

Нагадаємо, що проти екс-"прокурора" анексованого Криму Наталії Поклонської ГПУ розслідуються два кримінальних провадження - про державну зраду і про заборону діяльності Меджлісу кримськотатарського народу.

СБУ оголосила Наталію Поклонскую в розшук у березні 2014 року. Її звинувачують у скоєнні дій, спрямованих на захоплення державної влади (ч. 1 ст. 109 Кримінального кодексу України).