UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ділки прийшли до голови громади за землею після дзвінка першого заступника голови Полтавської ОДА Дмитра Луніна

І попередили про «погані наслідки» у разі відмови віддати «своїм» людям 1000 га «по-доброму». Держгеокадастр – теж має частку.

Голова громади Опішнянської ОТГ (Полтавська область) Микола Різник заявив про земельну схему, яку «кришують» обласні ОДА. До Різника прийшли ділки, які вимагали «по-хорошому» розподілити на сесії місцевої ради 1000 гектарів землі «своїм» людям.

Ситуація в Опішнянській громаді не унікальна, аналогічні схеми спостерігаються і в інших регіонах країни. Але розповідь Різника редакторці відділу політики ZN.UA Інні Ведерніковій - сигнал безпрецедентний.

За словами голови тергромади, до нього «постукали» одразу ж після того, як в березні Верховна Рада ухвалила закон «Про землю» і Держгеокадастр передав громадам комунальні землі.

Ідеться про атаку на землі, якими приросли громади після відкриття ринку землі. Окремим рядком в законі було виписано передачу державних земель між населеними пунктами громадам.

18 березня Різнику зателефонував заступник голови ОДА Дмитро Лунін і «як голові прогресивної громади запропонував зустрітися з прогресивними людьми, які займаються інноваціями». Гості представилися «представниками кооперативів Слобожанщини», прізвище одного з них голова громади записав - представник кооперативу «Вольф» Євген Павлов. Різник також зафіксував відео зустрічі та інші деталі.

«Ішлося про землю, яка перебувала між населеними пунктами. До Опішні відійшло понад 1000 га. Ми підписали всі акти. І люди, які до мене прийшли, принесли викопіювання з нашої карти. Причому з уже поділеними ділянками в 2 га. Виключно тих земель, які нам передав Держгеокадастр. Поділено все було докладно. Ліси, степи, балки, схили річки... Вочевидь, люди дуже серйозно готувалися», - говорить Різник.

Опішнянська ТГ - одна з нечисленних громад в Україні, яка утворила комунальне підприємство. Земля тут не роздається, а передається КП, яке обробляє її самостійно або здає в оренду, заробляючи гроші в бюджет.

«Якщо здати 100 га землі в оренду під 12%, бюджет громади поповнять 300 тисяч грн на рік, - розповідає Різнік. - Якщо обробляти її комунальним підприємством - це близько мільйона грн на рік. Якщо передати землю у власність, громада не отримає нічого».

«Вони довго розповідали, як хочуть розширювати власну мережу, але для цього їм потрібна земля. А я їм розповів про те, що у нас саме створено комунальне підприємство і ми можемо розглянути питання оренди або інвестицій. Однак оренда їх не цікавила. Як я розумію, у них вже був список своїх людей, які отримають по 2 га нашої землі», - згадує Різник.

Микола Різник / Facebook

Микола Різник / Facebook

Голові громади запропонували субсидії, субвенції з держбюджету силами ОДА, а також позитивні рішення Державного фонду регіонального розвитку (ДФРР) для проєктів громади. І попередили про «погані наслідки» у разі відмови. Включно з бунтом «АТОвців».

За запропонованою ними схемою, надійшло б 500 заяв від невідомих громаді фізосіб, з проханням виділити 2 га для ведення особистого сільського господарства (законне право кожного громадянина). Самі «заявники» можуть і не дізнатися про те, що їм щось виділили - зазвичай у них за копійки купують паспортні дані. За їхнім задумом, рада передає землю цим фізичним особам у приватну власність, а вони вже потім різними способами - «кооперативам Слобожанщини»», - пояснює глава Опішнянській ТГ.

Відмова Різника від злочинного співробітництва потягнула за собою ланцюг подій. На Миколу Різника вже почався тиск: Полтавська ОДА відразу після його публічних заяв звернулася до поліції і прокуратури щодо перевірки можливого факту підробки документів головою Опішнянської ОТГ.

Про те, хто і як сфабрикував цю справу, Різник також розповів у своєму інтерв'ю.

Читайте також: Громади шаленими темпами віддають у «тіньову» приватизацію колишні державні землі – Ткачук

Поки увага суспільства прикута до майбутніх кадрових відставок у парламенті, нових призначень в уряді й закону про олігархів, в країні відбуваються більш серйозні речі. Шляхом обіцянок, погроз і шантажу чиновники, що представляють в областях президента України, полюють на землю громад. І це відбувається по всій країні. Подробиці в тексті Інни Ведернікової «Операція «Вольф».  Як Полтавська ОДА, погрожуючи і шантажуючи, намагається відібрати землю в громади» в ZN.UA.