UA / RU
Підтримати ZN.ua

«Дія» може стати ідеальним полем для фальсифікації виборів

Україна стала полігоном для небезпечних цифрових експериментів.

Портал держпослуг «Дія»  може стати ідеальним полем для фальсифікації виборів, пише авторка «Дзеркала тижня» Олена Болтушкіна у статті «Дія»: про що не розповідають українцям».

«Сьогоднішня «Дія» — лише яскрава популістська обгортка для тих самих іржавих державних механізмів. І в найкращому випадку вона просто ускладнює й відкладає на роки якісну цифровізацію. У найгіршому — стає зручним інструментом як для російської розвідки, так і для узурпації влади. Останній ризик є величезним навіть для сильних демократій», — йдеться у статті.

Саме тому, пояснює авторка статті, за першою в світі «державою у смартфоні» зі щирою цікавістю (і попкорном) спостерігають розвинені держави. 

«Адже Україна добровільно стала полігоном для випробування ідейно-технологічного комплексу, який ніхто до нас не наважився перевірити на собі. То що ж може піти не так?» — пише Болтушкіна.

За інформацією ZN.UA, наразі профільна громадськість та інші ІТ-спеціалісти з-поза команди президента ставляться до ідеї електронних виборів вкрай негативно.

Читайте також: Фейкові COVID-сертифікати та зміна віку: кіберполіція викрила підробника додатку «Дія»

«Несистемна цифровізація та закритість створюють ідеальне поле для зловживань, невідстежуваного перерозподілу голосів, створення «потрібної» картинки — під виглядом, звісно, високотехнологічної демократії. Такої, приміром, як у Росії, де під час нещодавніх виборів влада отримала свій е-електоральний зиск із тимчасово окупованих українських територій. Це дешевше, легше і зручніше, ніж фальсифікувати по-старому», — пояснюється у статті.

Запровадження електронних виборів в Україні Міністерство цифрової трансформації анонсувало під час з'їзду партії «Слуга народу» в Трускавці. Це входить до плану реформ до 2023 року.