UA / RU
Підтримати ZN.ua

Десятки випадків: українським дипломатам продовжують надходити погрози – Кулеба

Підозрілі пакунки прийшли до дипустанов уже в 15 країнах.

До українських посольств і консульств у різних країнах продовжують надходити підозрілі пакунки, які є спробою залякати їх, відтак вони функціонують в умовах посилених засобів безпеки. Про це у своєму Facebook повідомив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

Він зазначив, що лише за останні дві доби підозрілі пакунки надійшли до посольств в Італії, Польщі, Португалії, Румунії та Данії, а також консульства в Гданську. 

«Загалом вже маємо 31 випадок в 15 країнах: Австрія (1), Ватикан (1), Данія (1), Іспанія (5), Італія (4), Казахстан (1), Нідерланди (1), Польща (6), Португалія (2), Румунія (2), США (1), Угорщина (2), Франція (1), Хорватія (1), Чехія (2)», – написав Дмитро Кулеба.

Читайте також: Будинок посла України у Ватикані невідомі обмазали екскрементами

На всіх конвертах зазначена одна й та ж сама адреса відправника – за нею розташований автосалон Tesla в німецькому містечку Сінделфінген. Відправлення відбувалося із поштових відділень, які не були обладнані камерами відеоспостереження. Зловмисники також робили це так, щоб не залишити на пакунках слідів своїх ДНК. Тобто це вчиняли професіонали.

Дмитро Кулеба повідомив, що перебуває на постійному зв’язку з міністрами закордонних справ цих країн, і наші посольства взаємодіють в контексті розслідування всіх випадків погроз. Слідство у справі триває.

«Кампанія терору проти українських дипломатів, яка нині відбувається, безпрецедентна за своїми масштабами не лише в контексті України, але і на світовому рівні. Я не пригадую випадків в історії, коли така кількість посольств і консульств однієї країни піддавалася таким масованим атакам за такий короткий проміжок часу, – написав глава МЗС України. – Але як би не намагалися вороги залякати українську дипломатію, нічого в них не вийде. І надалі працюємо на перемогу України».

Читайте також: У Росії відхрестилися від розсилки українським посольствам «кривавих» посилок

Нагадаємо, ця кампанія з залякування триває приблизно два тижні і почалась вона з вибуху в посольстві України в Іспанії. Вибухівка була в конверті, який призначався послу. Подібні пакунки надійшли на адресу інших різноманітних органів Іспанії. Згодом стало відомо, що до посольств України в шести країнах надійшли закривавлені пакунки, у яких знаходилися очі тварин.