UA / RU
Підтримати ZN.ua

Десять років тому фактично відбулася перша перемога в сьогоднішній війні – Зеленський у зверненні до Дня Гідності

Сьогодні Україна відзначає День Гідності та Свободи та згадує початок протистояння російському вектору розвитку.  

Сьогодні в Україні твориться новий виток історії і саме від нашого покоління залежить, який напрямок вона отримає, заявив президент Володимир Зеленський з нагоди Дні Гідності та Свободи, яке відзначають на честь початку двох революцій –  Помаранчевої революції 2004-го та Революції Гідності 10 років тому.

«10 років тому ми розпочали нову сторінку боротьби. 10 років тому українці провели свій перший контрнаступ. Проти беззаконня, спроби позбавити нас європейського майбутнього. Проти нашої неволі. 10 років тому люди об’єдналися не лише проти чогось, а й передусім за себе. Кожен за кожного», - заявив президент.

За словами глави держави - вихід людей на Майдан в листопаді 2013 року був першою перемогою в сьогоднішній війні.

«Позаду в нашого народу – великий відрізок шляху, який ми вже подолали. Позаду мене сьогодні – прапори України та Європейського Союзу. І сьогодні ми маємо право сказати: це не просто прикраса площі, декорація, фікція, а реальний символ невід’ємності України від Європи, право на яку весь цей час доводить українська нація й Українська держава. Рік за роком, крок за кроком ми робимо все, щоб у колі зірок на прапорі ЄС, що символізує єдність народів Європи, сяяла й наша зірка. Зірка України», - зазначив Зеленський, робляч відсил до того, що саме 21 листопада 2013 року Кабінет Міністр вирішив призупинити підготовку до підписання угоди з ЄС, а 29 листопада президент Віктор Янукович не підписав у Вільнюсі Угоду про асоціацію та зону вільної торгівлі з Європейським Союзом, що стало поштовхом до виходу людей на Майдан Незалежності в Києві.

«20 років тому це була романтична мрія, 10 років тому – амбітна мета, сьогодні – це реалії, у яких уже неможливо зупинити наш рух уперед і подолання всіх обов’язкових стадій. Тож наш статус кандидата й подальші переговори про вступ мають неодмінно завершитися повноправним членством України в ЄС», - додав президент.

Читайте також: Глава Євроради відвідає Київ з нагоди річниці Революції Гідності – Politico

Нагадаємо, що саме 21 листопада в Україні розпочались дві революції - Помаранчева революція (2004) та Революція Гідності (2013) – які стали символом перемоги демократії, свободи та національних інтересів. І якщо Помаранчева революція закінчилась мирним врегулюванням ситуації (третій тур виборів президента, який довів фальсифікації під час попереднього голосування), то під час Революції Гідності в  Києві загинули понад 100 людей, ще понад дві тисячі отримали поранення.

День Гідності та Свободи було встановлено указом президента від 13 листопада 2014 року.