UA / RU
Підтримати ZN.ua

Держсекретар США про кризу в Україні: Цю проблему народ повинен вирішити зі своїми лідерами

Керрі після засідання міністрів закордонних справ НАТО, на якому було засуджено застосування надмірної сили проти демонстрантів в Україні, зазначив, що не бачить, яким чином альянс міг би допомогти. "Цю проблему український народ повинен вирішити зі своїми лідерами, а лідери повинні прислухатися до народу", - заявив він.

Держсекретар США Джон Керрі закликав український уряд "прислухатися до голосу народу", наполягаючи, що переважна більшість населення підтримує курс на зближення із Західною Європою, а не з Росією.

Керрі підкреслив, що демонстрації на підтримку євроінтеграції, від якої президент Віктор Янукович відмовився, аби вгодити Росії, зібрали "неймовірну кількість" учасників.

"Янукович, очевидно, прийняв особисте рішення, з яким населення не погоджується", - заявив Міллер після зустрічі міністрів закордонних справ країн НАТО у Брюсселі.

"Ми бачимо яскраві свідчення того, що є люди, які виступають за зближення з Європою. І ми підтримуємо переважну більшість українців, які хочуть такого майбутнього для своєї країни", - заявив Міллер на прес-конференції.

"Ми закликаємо український уряд прислухатися до голосу свого народу, який хоче жити в умовах свободи, процвітання і великих можливостей. Ми закликаємо всі сторони поводити себе мирно. Насильству не місце у сучасній європейській державі", - додав він.

Раніше міністри закордонних справ НАТО засудили застосування надмірної сили проти демонстрантів в Україні, закликавши всі сторони утриматися від провокації нових сутичок.

Керрі, попри заяви міністрів, зазначив, що не бачить, яким чином альянс міг би допомогти у вирішенні кризи.

"Цю проблему український народ повинен вирішити зі своїми лідерами, а лідери повинні прислухатися до народу", - заявив він.

Що стосується спроб Росії переманити Україну на свій бік, Керрі заявив, що українці повинні мати можливість зробити власний вибір, без подібних "торгів".

"За останню добу з'явилися повідомлення про те, що керівництво країни відреагувало на вимоги населення, заявивши, що двері залишаються відчиненими і рішення може бути переглянуто. Не знаю, наскільки це відповідає дійсності", - зазначив Керрі.

Держсекретар вирішив не їздити до України на нараду міністрів країн ОБСЄ, замість цього вирушивши у середу до сусідньої Молдови, яка, як і Грузія, минулого тижня підписала угоду про зближення з ЄС.

Помічник держсекретаря Вікторія Нуланд вирушить до Києва замість Керрі. !zn

Читайте також:

Держсекретар США демонстративно відвідає Молдову після відмови їхати в Україну

Відмова від угоди з ЄС може призвести до міжнародної ізоляції українського керівництва

Держсекретар США зазначив, що країни "Східного партнерства" так і не змогли викорінити корупцію