UA / RU
Підтримати ZN.ua

Держдепартамент США підтвердив автентичність запису розмови Нуланд із Пайєттом

Представник держдепу США впевнена, що інцидент ніяк не вплине на відносини з Росією.

Заступник держсекретаря США Вікторії Нуланд принесла вибачення своїм "партнерам в ЄС" у зв'язку з появою в інтернеті запису розмови з послом США в Україні Джеффрі Пайєттом.

За словами представника Держдепартаменту США Дженніфер Псакі, Нуланд вибачилася за невтішні висловлювання, які прозвучали у телефонній розмові, і за коментарі навколо них.

Псакі підтвердила автентичність розміщеного в інтернеті запису телефонної розмови Нуланд і Пайєтта про Україну, заявивши при цьому: "Я не збираюся підтверджувати або оприлюднювати деталі приватних розмов дипломатів. Між ними і офіційною позицією, про яку ми говоримо публічно, існує різниця".

Представник держдепу США також зазначила, що не має доказів того, що саме росіяни розмістили аудіозапис розмови в інтернеті.

Разом з тим, Псакі звернула увагу на те, що першим про цей запис на своїй сторінці у Twitter повідомив помічник російського віце-прем'єра Дмитра Рогозіна. "Я не маю незалежної інформації з цього приводу, однак очевидно, що вони (росіяни) просувають її, і першими розмістили про неї повідомлення у Twitter", - сказала вона, відповідаючи на питання, чи стурбована вона тим, що "імовірна рука Росії" у появі запису в мережі може погіршити відносини.

Псакі вважає, що поява в інтернеті записів телефонної розмови Нуланд і Пайєтта не вплине на розвиток американо-російських відносин.

"Вікторія працює над питаннями, пов'язаними з Росією багато років..., не думаю, що це зробить негативний вплив на розвиток наших відносин", - заявила вона, відповідаючи на питання про це.

Раніше в інтернеті опублікували записи телефонних розмов іноземних дипломатів щодо України, зокрема людей з голосами Нуланд і Пайєтта. В запису Нуланд критично і нецензурно відгукнулася про європейців через їхню нерішучість. Також Нуланд і Пайєтт обговорювали лідерів української опозиції на предмет здатності керувати.

Пайєтт відреагував на роздмухування скандалу фотографією, на якій він разом з лідерами опозиції сміється. Вона підписана: "Насолоджуємося твітом Дмитра Лоскутова". Помічник першого заступника голови уряду РФ Дмитро Лоскутов розсилав у Твіттері у четвер посилання на "прослушку".

Нагадаємо, раніше Білий дім прокоментував переговори Нуланд із Пайєттом щодо України. !zn

Читайте також:

США побачили "руку Москви" в підслуховуванні розмови Нуланд з послом Пайєттом

США заперечують втручання в політичні справи України