UA / RU
Підтримати ZN.ua

Держдеп вимагає звільнити Савченко "без будь-яких умов"

У Білому домі стурбовані рішенням української льотчиці розпочати сухе голодування.

Державний департамент США вимагає негайного і безумовного звільнення з ув'язнення народного депутата України Надії Савченко.

Відповідну позицію озвучив речник Держдепу Джон Кірбі у четвер, 3 березня, передає "Укрінформ".

"Наша позиція не змінилася – вона має бути звільнена. Ми вже давно наполягаємо на цьому. Вона була ув'язнена безпідставно, і ми хочемо бачити її звільненою негайно і без усяких умов", – підкреслив представник зовнішньополітичного відомства США.

Кірбі повідомив, що Вашингтон стурбований рішенням Савченко розпочати сухе голодування. У зв'язку з цим, гострота необхідність її негайного звільнення зростає.

Раніше з вимогою негайно звільнити Савченко, а також інших заручників, яких утримує Росія та підконтрольні Кремлю терористи, виступив представник США при ОБСЄ Деніел Баєр.

Читайте також: Савченко звільнять лише на прохання Меркель чи когось з лідерів Заходу - адвокат

Нагадаємо, в середу, 3 березня, Донецький суд Ростовської області несподівано призначив наступне засідання на 9 березня, не давши обвинуваченій сказати останнє слово.

2 березня прокурор попросив для української льотчиці Надії Савченко 23 роки колонії загального режиму і 100 тисяч рублів (близько 1,2 тис. доларів) штрафу в ході засідання в Донецькому міському суді (Ростовська область). Раніше держзвинувачення визнало вину Надії Савченко у вбивстві журналістів ВГТРК доведеною. Крім цього, на думку звинувачення, доведена вина Савченко і в незаконному перетині українсько-російського кордону. Після стало відомо, що Савченко відмовилася від можливого обміну на російських військових Олександра Александрова та Євгена Єрофєєва, яких судять в Україні. Савченко також закликала суддю не затягувати з винесенням вироку.

Савченко була викрадена в зоні бойових дій в Луганській області на початку липня 2014 року і вивезена на територію РФ, де вона звинувачується у вбивстві двох російських журналістів в Донбасі

Савченко всі звинувачення відкидає. У ході засідання в Донецькому міськсуді 17 грудня 2015 року Савченко оголосила голодування до кінця процесу у її справі.