UA / RU
Підтримати ZN.ua

Держдеп США впевнений, що події на сході України ініційовано Росією

При оцінці ситуації в Україні Вашингтон користується повідомленнями української влади, а не твердженнями Росії.

Події останніх днів на східній Україні було підготовлено Росією, заявила офіційний представник держдепартаменту США Дженніфер Псакі.

"Добре відомо, що ті, хто виступає у цих різних районах (східної України - ред.), є проросійськими сепаратистами. Існують досить добре підтверджені припущення, що деяким з них платять, і вони не є місцевими жителями. Все це викликає у нас серйозну заклопотаність", - сказала вона на брифінгу у відомстві.

Дипломат зазначила, що у телефонній розмові з главою МЗС Росії Сергієм Лавровим, яка відбулася напередодні, держсекретар США Джон Керрі повідомив, що "Сполучені Штати спостерігають за подіями останніх 24 годин у Харкові, Донецьку, Луганську і Маріуполі з великою стурбованістю, а також зазначив, що, як видається, ці події не почалися спонтанно".

За словами Дж.Псакі, Дж.керрі "закликав Росію публічно відмежуватися від дій сепаратистів, саботажників і провокаторів, до деескалації ситуації та діалогу, а всі сторони - утримуватися від агітації на Україні".

Дипломат також зазначила, що при оцінці ситуації в Україні Вашингтон користується повідомленнями української влади, а не твердженнями Росії.

Їй було поставлено питання про те, "чи спираються вони (США - ред.) на український уряд, оцінюючи те, що відбувається", а також чи вислухав держсекретар Джон Керрі роз'яснення ситуації главою МЗС РФ Сергієм Лавровим у телефонній бесіді.

Дж.Псакі відповіла: "Звичайно, ми підтримуємо тісні контакти з українським урядом, і, звичайно, саме з ним ми працюємо щільно. Вони знаходяться на місці подій, тому саме їхня інформація часто є надійною і своєчасною".

Разом з тим, дипломат зазначила, що не володіє інформацією про російські війська на кордоні з Україною і їхні дії.

"Те, що стосується військ російських (на кордоні - ред.) і їхнього переміщення, то я не маю незалежних підтверджень про те, що все це означає", - сказав вона.

Минулого понеділка МЗС РФ розповсюдило заяву, в якій вимагало припинити необґрунтовані звинувачення на адресу Росії у зв'язку з подіями на сході України. !zn