UA / RU
Підтримати ZN.ua

Депутати запропонували привести закони у відповідність з Конституцією 2004 року

У Верховній Раді хочуть повернути повноваження щодо призначення прем'єра і членів уряду депутатам.

Група народних депутатів запропонувала розширити повноваження парламенту і уряду України і повернутися до процедури формування Кабінету міністрів, закладеної в Конституції 2004 року.

Відповідні законопроекти зареєстровані у Верховній Раді в понеділок, 17 лютого, повідомляє сайт парламенту.

Народні депутати Давид Жванія, Інна Богословська, Володимир Мельниченко (позафракційні), Роман Стаднійчук, Микола Княжицький, Віталій Немилостивий (фракція "Батьківщина") зареєстрували у Верховній Раді законопроекти "Про Кабінет міністрів України" (№4146), "Про внесення змін до закону України "Про місцеві державні адміністрації" щодо приведення його у відповідність з Конституцією України" (№4147), "Про внесення змін до закону України "Про центральні органи виконавчої влади" щодо приведення його у відповідність з Конституцією України" (№4148).

Як повідомили в прес-службі народного депутата, керівника комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Жванії, автори законопроектів пропонують розширити повноваження парламенту і Кабінету міністрів. Зокрема, депутати пропонують повернутися до принципів формування уряду за процедурою, закладеною в Конституції 2004 року. Так, в проекті закону "Про Кабінет міністрів України" пропонується президенту України призначати прем'єр-міністра за пропозицією коаліції депутатських фракцій не пізніше ніж у 15-денний строк після одержання такої пропозиції. Самі члени уряду, крім прем'єр-міністра, міністра оборони і міністра закордонних справ призначаються парламентом за поданням прем'єра.

Як наголошується в пояснювальній записці, законопроект "Про Кабінет міністрів України" містить 60 статей. Законопроект визначає склад і порядок формування Кабміну, припинення його повноважень, компетенцію і повноваження Кабміну у відносинах з органами виконавчої влади, з президентом і Верховною Радою України, а також з іншими органами місцевого самоврядування й об'єднаннями громадян.

Законопроект пропонує визнати таким, що втратив чинність закон України від 7 жовтня 2010 року "Про Кабінет міністрів України".

У пояснювальній записці до проекту закону про внесення змін до закону України "Про місцеві державні адміністрації" щодо приведення його у відповідність з Конституцією України, зазначається, що закон вимагає змін "у зв'язку зі зміною окремих конституційних норм, що стосуються окремих норм щодо формування та діяльності місцевих державних адміністрацій" та з урахуванням статті 120 Конституції України, згідно з якими організація, повноваження і порядок діяльності Кабінету Міністрів України, інших центральних та місцевих органів виконавчої влади визначаються Конституцією і законами України".

Пропоновані зміни стосуються таких аспектів формування та діяльності місцевих державних адміністрацій, як призначення керівництва, планування діяльності, зокрема, у сфері бюджету, уточнення переліку актів законодавства, якими вони користуються у своїй діяльності.

Автори законопроекту "Про внесення змін до закону "Про центральні органи виконавчої влади"щодо приведення його у відповідність з Конституцією обґрунтовують необхідність змін "зміною базових конституційних норм щодо формування та діяльності центральних органів виконавчої влади".

Згідно з пояснювальною запискою, пропоновані зміни стосуються таких аспектів формування і діяльності міністерств та інших центральних органів виконавчої влади, затвердження положень про них, які деталізують рамкові норми закону і регулюють конкретні питання предметно-галузевого характеру, створення їх територіальних органів, уточнення переліку актів законодавства, якими вони керуються, вирішення питання призначення керівників. !zn

Читайте також:

Конституційна реформа-2010 - грандіозна афера невідомих "технарів", - експерт

Кличко звернувся до Пшонки за фактом захоплення державної влади у 2010 році "групою вищих посадових осіб"

Гриценко сумнівається, що в парламенті вистачить голосів за повернення Конституції-2004

Опозиція запропонувала "найпростіший" спосіб повернення до Конституції 2004 року