UA / RU
Підтримати ZN.ua

Депутати заблокували трибуну ВРУ. Вимагають заборони в Україні УПЦ МП

Що буде з наступними засіданнями поки невідомо.

У Верховній Раді низка народних депутатів заблокувала трибуну, повідомив парламентар із фракції «Голос» Ярослав Железняк. Таким чином депутати вимагають внести до порядку денного та ухвалити законопроєкт про заборону в Україні релігійних організацій, пов’язаних з РФ. Цей документ має заборонити діяльність Української православної церкви Московського патріархату.

«Ну і як анонсував раніше - трибуна заблокована. Подальші засідання Ради скасували. Наступні за графіком в вже в серпні», – написав Железняк.

Водночас депутат з «Європейської солідарності» Олексій Гончаренко написав у Telegram, нібито з приводу скасування наступних засідань парламенту ще відбувається погоджувальна рада. Тому остаточно з цього приводу ще нічого невідомо.

Читайте також: Підсанкційного митрополита УПЦ МП Луку відправили під нічний домашній арешт

Нагадаємо, 19 жовтня Верховна Рада підтримала в першому читанні урядовий законопроєкт №8371, що пропонує не допускати діяльності в Україні релігійних організацій, афілійованих із Російською православною церквою. При цьому  72 народних депутати не взяли участі у голосуванні за пропозицію уряду, хоча були присутні на засіданні 19 жовтня та голосували за інші законопроєкти.

Після того, як законопроєкт проголосували у першому читанні, ексзаступник міністра інформаційної політики Дмитро Золотухін писав, що лобістам інтересів Московського патріархату платять за годину 1400 доларів. За його словами, виплати йдуть з коштів ексдепутата Вадима Новинського. Водночас українські ЗМІ писали, що завадити ВРУ заборонити діяльність УПЦ МП мав відомий американський лобіст Вільям Берк-Вайт.

Перспектива повної ліквідації Московського патріархату в Україні, — принаймні швидкої, «хірургічної», — стає що не день, то туманнішою. Навіть законопроєкт «про заборону УПЦ МП» виглядав, м’яко кажучи, не як скальпель, а як мішок прострочених антибіотиків. А його наступна редакція — «виправлена й доповнена» під тиском обставин, «західних партнерів» і майбутніх змін у світовій політиці — може виявитися схожою на протокол паліативної допомоги. 

Чи означає це, що УПЦ Московського патріархату вдасться уникнути заборони, розбирається Катерина Щоткіна в статті «Адвокат диякона».