UA / RU
Підтримати ZN.ua

Депутати ВР з 24 лютого закупились автівками на понад 3 млн доларів – Bihus.info

Серед таких депутатів «засвітилися» і «слуги».

З початку повномасштабного вторгнення РФ народні депутати з груп «Довіра»та «За майбутнє», а також зі «Слуги народу» придбали нових автівок на загальну суму майже 3 млн доларів. Про це йдеться у сюжеті Вадима Коршенка на Bihus.Info. 

Так, депутат з «Довіри» Ігор Молоток приїхав до Верховної Ради на авто Toyota Land Cruiser 300 2022-го року випуску. Автівку придбали минулого року, а оформили на ТОВ «Вант» ЛТД. Засновником компанії значить сам Молоток та його колишній помічник у ВР. Вказано, що такі позашляховики коштують приблизно від 96 тисяч доларів. Водночас у коментарі журналістам депутат з «Довіри» заявив, що орендує автівку у компанії, які є співзасновником.

Крім того, ще один народний депутат з групи «За майбутнє» – Олександр Герега – також засвітився серед тих, хто з початку повномасштабної війни «засвітився» з новими авто. Зокрема, на ТОВ «Епіцентр К», де співзасновником є Герега, з минулого літа по квітень 2023 року оформили п’ять авто:

Крім того, компанія «Епіцентр К» придбала багато «простіших» авто. Щоправда, вони більш схожі на корпоративні.

Читайте також: "Слуга народу" Торохтій відпочив за кордоном під час війни, а його дружина отримала три нові авто – Bihus.Info

Також у сюжеті фігурує Геннадій Вацак із тієї ж «Довіри». Зокрема, на балансі кондитерського дому «Вацак» у квітні цього року з’явився Rolls-Royce Cullinan у версії Black Badge 2023-го р.в. За даними профільних видань, такі британські кросовери коштують від 700 тисяч доларів.

Ще один член групи «Довіра» Василь Петьовка приїхав на засіданні ВР на Volkswagen Touareg 2022 р.в. Це авто у вересні минулого року зареєстрували на ТОВ «Партнер», яке належить дружині депутата. Подібна автівка коштує близько 76 тисяч доларів. У коментарі Bihus.Info Петьовка заявив, що задекларував Volkswagen Touareg, однак вартість авто нібито забув.

Також на компанію дружини депутата 2022-2023 року зареєстрували:

Сам Петьовка каже, що не користується цими авто. За словами народного депутата, він взагалі не знає, як їх використовують.

Читайте також: Родина нового директора БЕБ має різноманітні бізнеси та не любить платити податки — Bihus.Info

Ще один депутат з парламентської групи «Довір» Андрій Кіт приїхав до Верховної Ради на Mercedes-Benz GLE 400d 2022-го р.в. Таке авто коштує щонайменше 84 тисяч доларів. Кросовер у лютому цього року оформили на фірму батька народного депутата ПП «Агрофірма «Лугове». Також компанія минулого року придбала нову Toyota Corolla. Вартість цього авто стартує від 20 тисяч доларів. 

З «Довіри» на дорогому авто також «засвітилася» Лариса Білозір. Зокрема, вона приїхала на засідання ВР на електрокросовері Tesla Model Y у версії Long Range Dual Motor 2022-го р.в. Така автівка коштує орієнтовно 63 тисяч доларів. У вересні минулого року автівку оформили на брата депутатки. За словами самої Білозір, вона лише користується Теслою, але внесе відповідні дані до декларації, коли їх подання відновлять. 

Своєю чергою «слуга народу» Руслан Горенко приїхав до Верховної Ради на кросовері Mercedes-Benz GLS 400d 2020 р.в. На вторинному ринку такі автівки коштують від 90 тисяч доларів. Авто оформили на матір Горбенка у травні минулого року. Також на неї цього квітня оформили новий Range Rover Sport, який з салону коштує від $118 тисяч доларів. Користування Range Rover Руслан Горбенко заперечив. 

Читайте також: Волонтери шукають авто для фронту, а Тимошенко їздить у гуманітарному Tahoe – Bihus.Info

Влітку цього року за кермом автомобіля Mercedes-Benz EQS 450+ зафіксували ще одного «слуга народу» Ореста Саламаху. За даними Bihus.Info, цей електромобіль 2021-го р.в. придбали на аукціоні у США у червні минулого року битим і ввезли в Україну за 55 тисяч доларів. Автівку оформили на матір народного депутата, відновили і у травні 2023-го року виставили на продаж за 99 тисяч доларів. У коментарі журналістам Орест Саламаха заявив, що авто, за кермом якого його зафіксували, купувалося і відновлювалося його братом. За словами Саламахи, він тимчасово нею користувався через недоступність особистого авто. У липні цього року цей автомобіль переоформили з матері Ореста Саламахи на іншого власника. За словами політика, автомобіль його родині більше не належить. 

Народний депутат із «Батьківщини» Олексій Кучеренко у серпні минулого року придбав електромобіль Volkswagen id.4 2021-го р.в. Коштують такі авто від 37 тисяч доларів. Придбання вже третього електромобіля пояснив багатодітністю його родини. 

Читайте також: Розслідування Bihus.info: Сім'я колишнього голови СБУ Миколаївської області накупила нерухомості на $1,5 млн

Суто Мамоян «Платформи за життя та мир», обраний до Верховної Ради за списками нині забороненої партії ОПЗЖ. Раніше журналісти фіксували його за кермом Mercedes-Benz S500, оформленого на кузена депутата. На цього ж родича у квітні 2023-го оформили новий преміальний електромобіль BMW i7 у версії xDrive60. Ціни на такі стартують з $129 тис.

Раніше повідомлялося, що родина народного депутата України депутатської групи «Платформа за життя та мир» (колишня ОПЗЖ) Суто Мамояна за 2022-й рік придбала 13 автівок на суму понад $1,3 млн. А сам депутат проживає у розкішному незадекларованому маєтку, оформленому на батьків.