UA / RU
Підтримати ZN.ua

Депутати рекомендують Зеленському повернути звання Героя України Бандері та Шухевичу

У Раді зареєстрували проєкт постанови про відзначення 80-ої річниці створення УПА.

У Верховній Раді зареєстрували проєкт постанови №5721 “Про відзначення 80-річчя створення Української Повстанської Армії”, яка рекомендує президенту України повернути звання Герой України Степану Бандері та Роману Шухевичу. Ініціаторами проєкту постанови виступив 81 народний депутат, йдеться на сайті парламенту.

Проєкт постанови пропонує забезпечити відзначення у 2022 році на державному рівні 80-річчя створення УПА. Також пропонується у жовтні наступного року провести в Києві та інших населених пунктах урочисті заходи з нагоди 80-річчю створення УПА та залучити до участі борців за державну незалежність України у ХХ столітті.

Згідно з документом також пропонується:

Читайте також: Суд виніс вирок студенту за осквернення пам'ятника Степану Бандері у Львові

У 2007 році президент Віктор Ющенко присвоїв Роману Шухевичу звання Героя України. Степана Бандеру відзначили таким званням 2010 року.

Однак, у квітні 2010  Донецький окружний адміністративний суд позбавив Шухевича звання Героя України. Аргументувалося це тим, що "вiн не був громадянином незалежної України". У 2011 році було визнано недійсним і указ щодо звання Бандери.