UA / RU
Підтримати ZN.ua

Депутат Бойко задекларував квартиру у Росії вартістю 77 млн гривень

Майно зареєстроване на дружину. Сам Бойко каже, що не може його продати.

Обраний від забороненої нині партії «Опозиційна платформа – За життя» народний депутат Юрій Бойко задекларував квартиру у центрі столиці Росії Москві, оформлену на його дружину Віру Бойко. І хоча в декларації про майно не вказано, де саме розташована нерухомість, журналісти проєкту «Схем» встановили, що це квартира в елітному районі у самому центрі Москви у Зачатівському провулку загальною площею 220 квадратних метрів.

Журналісти зазначають, що офіційна кадастрова вартість цієї нерухомості, розрахована офіційними органами РФ та близька до реальної ринкової ціни, становить 192 мільйони рублів, або ж 77 мільйонів гривень за курсом НБУ. Так, у будинку, де мають нерухомість Бойки, вартість квадратного метра сягає більше мільйона рублів.

Натомість  Юрій Бойко у декларації вказав, що вартість цієї нерухомості становить всього 2 мільйони 726 тисяч гривень. Форма декларації передбачає, що ці дані можна вказувати станом на дату придбання нерухомості.

Як зазначають журналісти, квартиру сім’я придбала ще у 2006 році, через два місяці після його призначення міністром палива і енергетики в уряді Віктора Януковича.

Відтоді родина Бойка досі має квартиру у власності, про що свідчить витяг з державного реєстру нерухомості РФ.

Читайте також: Ми звичайна сім’я: квартиру Олени Зеленської в Криму купила мешканка Москви

У коментарі журналістам «Схем» Юрій Бойко заявив, що  вважає своє майно у РФ «замороженим».

«Законного способу переведення коштів з рахунків, або у випадку продажу квартири не існувало з 2014 року. А перевозити готівку в чемодані, як Остап Бендер через румунський кордон, суперечило моїм принципам. Тому я особисто гроші та нерухомість у Росії вважаю «замороженими», – сказав він.

При цьому він не дав прямої відповіді на запитання, чи сплачує його родина в бюджет РФ обов’язковий регулярний платіж – податок на нерухомість фізичної особи та повторив, що не має змоги перевірити, що відбувається з його майном у РФ.  Зокрема, відповідно до розрахунку від офіційної кадастрової вартості, Бойко мав би сплачувати до російського бюджету майже 400 тисяч рублів щорічно (близько 150 тисяч гривень за курсом НБУ).