UA / RU
Підтримати ZN.ua

Деокупацію Криму обговорять на наступному нормандському саміті - Зеленський

На зустрічі в Парижі питання анексованого Росією українського півострова докладно не обговорювалося.

Питання анексованого Росією українського Криму на саміті в Парижі докладно не обговорювалося, але з порядку денного нормандського формату не знято, повідомив президент України Володимир Зеленський, спілкуючись з пресою за підсумками переговорів.

"Я дуже хотів обговорити це питання. Не буду вам брехати, тому що ми на перше ж питання про розведення витратили 30-40 хвилин, бо у мене власна позиція. Потім обмін, він пішов легше. І до Криму докладно ми не дійшли", - цитує голову держави LB.ua.

За словами Зеленського, президент РФ Володимир Путін затягував переговори, намагаючись докладно розібрати кожне слово.

Український президент пообіцяв, що кримське питання обговорюватиметься на наступній зустрічі нормандської четвірки, яка відбудеться навесні наступного року.

Як повідомлялося, 9 грудня у Парижі відбувся перший з 2016 року саміт у нормандському форматі.

Учасники зустрічі підтримали припинення вогню, обмін у форматі "всіх на всіх" до 31 грудня, допуск Червоного Хреста до всіх утримуваних осіб, розведення військ на трьох ділянках, розширення мандата СММ ОБСЄ та продовження розмінування.

Наступна зустріч лідерів України, Франції, Німеччини і Росії запланована на березень 2020 року. За цей час політичні радники лідерів нормандської четвірки повинні узгодити кроки з імплементації політичних заходів: прийняття закону про особливий порядок самоврядування ОРДЛО на постійній основі, інкорпорації "формули Штайнмаєра" в українське законодавство та підготовки місцевих виборів.

Більше про саміт – у спецтемі DT.UA "Саміт Нормандської четвірки".