UA / RU
Підтримати ZN.ua

ДБР повідомило про підозру у держзраді Януковичу і двом екс-міністрам оборони

Експосадовців підозрюють у розвалі ЗСУ, що призвело до анексії територій в 2014 році.

Слідчі Головного слідчого управління Державного бюро розслідувань (ДБР) повідомили про підозру колишньому президенту України Віктору Януковичу, двом колишнім міністрам оборони країни Дмитру Саламатіну і Павлу Лебедєву.

"Вони підозрюються в скоєнні державної зради (ч. 1 ст. 111 Кримінального кодексу України (в редакції від 5 квітня 2001 року)", - йдеться в оприлюдненому в середу ввечері прес-службою ДБР повідомленні.

Слідство заявляє, що Янукович разом з Саламатіним і Лебедєвим з 2012 по 2014 рік скоїли державну зраду - "а саме дії, спрямовані на підрив суверенітету, територіальної цілісності і недоторканності України, підриву її обороноздатності, наданні Російській Федерації і її представникам допомоги в проведенні підривної діяльності проти України".

В ДБР вказують, що підозрювані цілеспрямовано знижували обороноздатність України за допомогою так званого реформування Збройних сил, яке полягало у скороченні чисельності, розформування (переформування) окремих військових з'єднань, військових частин і підрозділів, зміни їх місця дислокації.

Такі дії вчинялися зокрема на території Автономної Республіки Крим, що в подальшому призвело до анексії півострова.

Читайте також: ДБР викликає Януковича на допит

Як повідомлялося, в травні 2020 суд заочно заарештував Януковича в рамках справи про насильницькі злочини під час Революції Гідності.