UA / RU
Підтримати ZN.ua

Данілов та Верещук провели екстрений брифінг щодо ситуації на Донбасі

У ході брифінгу в черговий раз було озвучено українську позицію неприйняття силового варіанту вирішення ситуації в ОРДЛО.

В офісі президента відбувся брифінг секретаря РНБО Олексія Данілова та віце-прем'єр-міністра — міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірини Верещук. Темою брифінгу стало загострення Росією ситуації на Донбасі.

Представники української влади у ході своїх виступів ще раз акцентували увагу на позиції держави Україна — життя українських громадян є головним пріоритетом. З огляду на те, що на тимчасово окупованих територіях перебувають українські громадяни, жодних передумов для силового сценарію бути не може.

"Якщо буде прийнято рішення звільняти ці території, будуть великі жертви серед мирного населення. Такого наказу бути не може.

Зі свого боку, ми поки що не бачимо загрози повномасштабного вторгнення Російської Федерації.

Проте проводити переговори з терористами, як того хоче Росія і які нічого не вирішують — ми не будемо. Тому що це марна трата часу", — зазначив секретар РНБО.

Також Данілов зазначив, що завтра до зони ООС разом із ним відправляється частина нардепів, міністрів, щоб на місці вирішувати всі оперативні питання.

Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірини Верещук розповіла про постійну дезінформаційну кампанію з боку Росії та констатувала відмову Кремля від участі у переговорах.

"Ми направили пропозицію на проведення засідання ТКГ, проте як ви всі вже бачили, Росія сьогодні відмовилася від участі у форматі. Сподіватимемося, що завтра ми все-таки зможемо зібратися в режимі тристоронньої контактної групи", — сказала Верещук.

Також Верещук звернулася до мешканців ОРДЛО, яких терористи так званих "Л/ДНР" сьогодні закликали екстрено евакуюватись.

"Люди, які бояться за своїх дітей та свої сім'ї, їдьте до нас. Ми створимо всі умови, щоб забезпечити вас їжею та житлом. Ми зробимо все, щоб довести, що ви не одні. Україна не ворог для мирних жителів ОРДЛО, бо це наші люди. Наш ворог РФ. Росія хоче розхитати ситуацію, змусити нас йти на поступки. Ми не боїмося, ми знаємо, що робити. Ми звертаємось до всіх, хто розуміє важливість процесів. Будь ласка, не розхитуйте ситуацію, ми працюємо, ми на місці та завтра будемо там, щоб вирішувати ситуацію на місці ”, — заявила Верещук.

Ентоні Блінкен упевнений, що обстріли на Донбасі, які відбуваються останні дві доби, є частиною російського сценарію зі створення провокацій проти України.

Загальна кількість російських військових на кордонах з Україною за підрахунками США становить від 169 до 190 тисяч.

Читайте також: Путін доручив виплатити кожному "біженцю" з ОРДЛО по 10 тисяч рублів

У МВС вважають, що після початку евакуації жителів ОРДЛО до Росії Україна має готуватися до більш масштабних обстрілів та провокацій від Москви.

Глава незаконного збройного формування "ДНР" Денис Пушилін заявив, що з 18 лютого на окупованій території Донецької області розпочинається масова евакуація населення до РФ. За версією бойовика, це робиться нібито через "плани України розпочати наступальну операцію".