UA / RU
Підтримати ZN.ua

Данілов порівняв обороноздатність України-2021 і України-2014

Крім змін, що відбулися в армії, у нашої країни з'явились надійні партнери.

Нинішня Україна готова до можливого наступу Росії, в 2014 році ситуація була інша, тому українська держава не змогла дати відсіч агресору, вважає секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов.

«Зараз відбуваються доволі складні процеси. Попри те, що до всього підготуватися неможливо - до основних викликів, які можна оцінити, Україна готова. Зараз у нас зовсім по-іншому», - зазначив він в етері «24 каналу».

Зараз в України інше технологічне забезпечення, інша армія й інше озброєння. Крім того, в України з'явилися справжні партнери - країни Балтії, Польща, Канада, Велика Британія і США.

Данілов нагадав, що ведення воєн і пошук зовнішніх ворогів - єдина російська доктрина. Без «ворогів» і «загроз» у сусідній країні все дуже швидко розвалюється.

Читайте також: На півдні України ЗСУ провели масштабні навчання: відео

Навесні Росія стягнула до українських кордонів війська та техніку на додачу до тих, які вже були там з 2014 року. Передислокацію військ у Москві пояснювали «проведенням військових навчань», однак після того, як їх було «завершено», війська від кордонів України так і не відвели.

Експерт з питань національної безпеки та оборони Українського інституту майбутнього Глен Грант вважає, що відведення російських військ не є поразкою Путіна. Російський лідер отримав від розгортання сил біля кордонів України і в окупованому Криму власні зиски: відпрацював готовність до великої мобілізації і готовність до війни С2 (командування та контроль), перевірив авіацію та флот, оцінив можливості української армії і силу рішучості українських політиків. Більша частина цього розгортання залишається готовою до швидкого відновлення і врахує вивчені уроки.

В умовах підвищеної загрози повномасштабної російської агресії, повноважні українські міністерства та відомства воюють між собою за перерозподіл сфер впливу, а виконання державного оборонного замовлення опинилося під загрозою зриву. Докладніше читайте у статті Дмитра Менделєєва ««Залізний купол» для оборонних закупівель…» у ZN.UA.