UA / RU
Підтримати ZN.ua

Данілов назвав пріоритети державно політики в сфері оборони

На думку секретаря РНБО, Україні потрібна високоточна зброя.

Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов назвав пріоритети державної політики в сфері безпеки і оборони. Одним з них має стати виробництво високоточної зброї.

«Ми уважно стежимо за конфліктами, які зараз точаться, і розуміємо, що нашим пріоритетом є виробництво високоточної зброї у боротьбі з окупантом», - сказав він під час прямого включення з Вашингтоном на тему «Квест для зрілої нації».

Данілов також наголосив на важливості реформування оборонно-промислового комплексу «з максимальною корпоратизацією» і залученні країн Північноатлантичного альянсу до спільного виробництва озброєнь на території України.

Говорячи про поточну ситуацію в українській армії, секретар РНБО зазначив, що «ЗСУ стали набагато більш сильними і добре озброєними» порівняно з тим, якими були на початку російської агресії шість років тому. А на оборону виділяється «не менше 5% ВВП».

Відзначимо, навіть країни з набагато більш розвиненою економікою не дозволяють собі витрачати на оборону 5% ВВП. За даними Стокгольмського інституту досліджень проблем миру (SIPRI), три роки тому витрачати на оборону не менше 2% ВВП могли собі дозволити лише шість з 29 членів НАТО: США, Франція, Греція, Естонія, Польща і Румунія. А президент США Дональд Трамп наполегливо закликав партнерів по Альянсу збільшити витрати на оборону.

Данилов подякував міжнародним партнерам за надання Україні всебічної допомоги в сфері безпеки. Зокрема, включення України до Програми розширених можливостей НАТО. І висловив упевненість в тому, що Україна обов'язково переможе у розв'язаній Росією війні в Донбасі.

Пряме включення організоване Центром американсько-українських відносин, Українським конгресовим комітетом Америки та Американською радою з питань зовнішньої політики.

Читайте також: Перша світова біологічна війна вже йде - секретар РНБО

Наступного року видатки на безпеку та оборону становитимуть 267 млрд грн; 117 млрд грн з них будуть спрямовані безпосередньо на Міністерство оборони, яке на закупівлю і модернізацію озброєнь передбачило 22 млрд грн. Водночас витрати на Міністерство оборони скоротять на 0,11% або 127 млн грн.

Докладніше про те, чому витрати на оборону не можуть стати одним із драйверів українського економічного зростання, читайте у статті Наталії Резнікової і Володимира Панченка «Військовий бюджет» для читачів ZN.UA.