UA / RU
Підтримати ZN.ua

ЦВК збирається подати в КСУ ще одне подання - про проживання на території України кандидата в президенти

Центрвиборчком відразу взявся за Тимошенко і за Кличка. Якщо ЦВК подасть подання щодо проживання кандидата в президенти на території України в останні кілька років, це додатково може посилити тиск на Кличка як ймовірного єдиного кандидата в президенти.

Центральна виборча комісія має намір подати ще одне подання в Конституційний суд України щодо тлумачення норми, що зобов'язує кандидата в президенти проживати на території України протягом останніх кількох років. Якщо ЦВК подасть подання, це додатково може посилити тиск на Віталія Кличка ймовірного єдиного кандидата в президенти.

Пропозиція виходила від глави виборчкому Михайла Охендовського. Про це з посиланням на інформовані джерела пише шеф-редактор Lb.ua Соня Кошкіна.

Це обговорювалося на закритій нараді Центрвиборчкому, за результатами якого ЦВК вже подав одне звернення до КСУ щодо права осіб з судимістю балотуватися в президенти.

"Звернення до КСУ обговорювалося - по інформації LB.ua - на закритій нараді Центрвиборчкому. На тій же нараді, за словами джерел, глава ЦВК Михайло Охендовський сформулював намір: раз вже ми просимо КСУ розібратися з нормою щодо судимостей, значить треба б попросити розібратися і з нормою щодо обов'язкового як для кандидата в президенти - проживання на території країни в останні роки. Проти кого подібний запит "спрямований" пояснювати, гадаю, не треба. Продовження, стало бути, слід - чекаємо на наступне засідання Центрвиборчкому", - йдеться в матеріалі.

Нагадаємо, минулого тижня ЦВК подав подання в Конституційний суд щодо тлумачення можливості людини з непогашеною судимістю брати участь у виборах президента. Проти звернення виступили члени ЦВК Андрій Магера і Жанна Усенко-Чорна. Вона, зокрема, зазначила, що Конституція не забороняє особам з судимістю балотуватися на виборах, дана норма міститься лише в недавно прийнятому законі "Про вибори". Отже, потрібно міняти закон.

Якщо ЦВК подасть подання щодо проживання кандидата в президенти на території України в останні кілька років, це додатково може посилити тиск на Кличка як кандидата в президенти. Зазначимо, що один позов проти нього вже існує: його подав депутат обласної ради Василь Запорожнюк. Він, зокрема, зажадав від Кличка надати відкриту інформацію щодо виду на проживання в Німеччині і США. !zn