UA / RU
Підтримати ZN.ua

ЦВК і КВУ оголосили легітимними вибори у проблемних округах

У ЦВК немає повідомлень про суттєві порушення, які могли вплинути на підрахунок голосів виборців. Про словами Охендовського, немає підстав ставити під сумнів результати волевиявлення виборців.

Центральна виборча комісія і Комітет виборців України не бачать підстав визнавати перевибори у п'яти проблемних округах нелегітимними.

"По суті, у даний час немає підстав ставити під сумнів результати волевиявлення виборців у 5 округах. Скарг або повідомлень про суттєві порушення, які могли вплинути на підрахунок голосів виборців, хід голосування або на результати голосування у даний час у ЦВК немає", - заявив голова ЦВК Михайло Охендовський.

Він також зазначив, що підрахунок протоколів ДВК дає серйозні підстави сподіватися, що протоколи ОВК можуть надходити до Центрвиборчкому сьогодні ввечері або не пізніше, ніж завтра вранці.

Голова ЦВК також нагадав, що офіційні результати повторних виборів у 5 округах має бути встановлено до 30 грудня. "Сподіваюся, що це буде зроблено набагато раніше", - додав Охендовський.

У Комітеті виборців України легітимність виборів визнають, але заявляють про порушення.

"Немає правових підстав для для невстановлення результатів виборів, але технологія - підкуп виборців - вплинула на цей результат, і насамперед у №194 та №223 виборчих округах", - сказав голова КВУ Олександр Черненко. На його думку, вибори пройшли в умовах, які не відповідають принципам і стандартам демократичних виборів.

Головними проблемами у день голосування та під час підрахунку голосів КВУ називає: підкуп виборців, здійснення контролю за голосуванням, винесення бюлетенів за межі дільниці, присутність сторонніх осіб безпосередньо на дільницях або біля них, перешкоджання роботі спостерігачів.

КВУ закликає Центральну виборчу комісію належним чином розглянути всі скарги, що надійшли до комісії, а правоохоронні органи ретельно розслідувати кожен задокументований факт підкупу виборців.

Нагадаємо, раніше голова ЦВК заявив, що затримка з оприлюдненням результатів повторних виборів народних депутатів у п'яти округах обумовлена тим, що окружні комісії відправляють багато протоколів окремих дільничних комісій на доопрацювання.

Як відомо, 15 грудня в Україні відбувалися перевибори у п'яти "проблемних" округах, результати чергових виборів у яких минулого року не вдалося встановити.

Явка виборців склала 48,4 відсотка, на деяких дільницях вибори супроводжувалися масовим вкиданням бюлетенів.

Раніше повідомляли про те, що на повторних виборах у п'яти проблемних округах у Комітеті виборців України зафіксували набагато більше випадків підкупу виборців, ніж на чергових виборах минулого року.

Читайте також:

У ЦВК запевнили, що підрахунок голосів на перевиборах йде у штатному режимі

На перевиборах було більше підкупу, ніж минулого року, - КВУ

"Батьківщина" зафіксувала масові фальсифікації на довиборах в Обухові