UA / RU
Підтримати ZN.ua

Чотири вертикалі: в розвідці детально розповіли, як Росія керує окупованим Донбасом

Як відзначають в ГУР Міноборони, все вертикалі працюють чітко.

Росія керує окупованими територіями Донбасу через чотири вертікалі: стратегічний контроль по лінії адміністрації президента РФ, економічне управління на чолі з віцепрем'єром РФ, по вертикалі спеціальних служб (насамперед ФСБ) і по військовій лінії, яка замикається на Генштабі ЗС РФ.

Про це в інтерв'ю «Укрінформу» розповів представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Вадим Скібіцький.

"Система управління тимчасово окупованими територіями Сходу України побудована чітко і логічно, а сам контроль проводиться за кількома напрямками або вертикалями", - зазначив Скібіцький.

За його словами, перший напрямок - стратегічний контроль - відбувається по лінії адміністрації президента РФ. І раніше цим займався Владислав Сурков, зараз відповідальність на цьому напрямку покладено на Дмитра Козака.

Економічне управління тимчасово окупованими територіями Донбасу замикається на віцепрем'єр-міністраі РФ і заступниках міністрів фінансового і економічного блоку російського уряду. Як наголосив Скібіцький, спеціально для цього також було створено закрите акціонерне товариство "Внешторгсервис", яке практично і керує всією економічною складовою.

«Третя вертикаль управління - спеціальні служби. Насамперед це - Федеральна служба безпеки. Всі заходи з контррозвідувального режиму і забезпечення безпеки здійснюються під контролем підрозділів ФСБ, розгорнутих на території окупованих районів і підлеглих керівництву в Москві", - розповів представник ГУР.

І окрема вертикаль - військова, яка, за словами Скібіцького, чітка і зрозуміла.

"Генеральний штаб збройних сил РФ - Південний військовий округ - 8-а загальновійськова армія і два так званих "армійські корпуси" - 1-й (Донецьк) і 2-й (Луганськ), які є складовою угруповання російських військ на українському напрямку і включені в єдину систему управління і контролю ВС РФ", - розповів Скібіцький.

"Водночас вся ця система управління окупованими територіями Донбасу з боку РФ працює досить-таки чітко - готуються, перевіряють, постійно їздять до Москви для узгодження планів, починаючи від бюджету і закінчуючи всіма іншими планами з розвитку окупованих територій", - додав він.

Відзначимо, що коментарі Путіна про російські кордони в ефірі державного телебачення налякали деяких союзників США, які побоюються, що глава Кремля може закласти основу для подальшого військового вторгнення в Україну.

При цьому Скібіцький також заявив, що Росія відпрацьовує план щодо застосування Збройних сил для створення сухопутного коридору в анексований Крим.