UA / RU
Підтримати ZN.ua

Чому США та союзники не дають Україні таку кількість зброї, яка є в Росії: пояснення експерта

Микола Бєлєсков розповів про логіку асиметричного підходу і те, чому кількість не вирішальна.

Якість – це краще, ніж кількість, саме тому США та союзники не дають Україні таку кількість зброї, яку має російська армія. Західні партнери України обрали асиметричний підхід. У чому він полягає та як допоможе Україні, пояснив військовий експерт Микола Бєлєсков у своєму Telegram.

Микола Бєлєсков почав із того, що багато людей ставлять запитання на кшталт «чому США і їх партнери не намагаються на масу російської техніки відповідати такою ж масою своєї техніки для України?» або «де сотні західних танків і ББМ, ствольної арти, авіації і всього іншого?». Схоже на те, написав він, що США і їхні партнери обрали асиметричний підхід. Він полягає у тому, що Україні дають, можливо, менше зброї, але більш якісної, яка дозволяє нівелювати кількісну перевагу росіян.

«У Московії більше ствольної і реактивної арти та БК до неї, то ось тримайте M142/M270 та GMLRS чи Excalibur, щоб боротися із складами БК чи точково із ворожими платформами, – написав він. – Для того, щоб в повітрі відкрити більше можливостей тримайте протирадіолокаційні ракети AGM-88 HARM для подавлення ППО і можливості застосовувати розвідувально-ударні безпілотники».

Читайте також: США інвестують у виробництво боєприпасів, щоб забезпечити ЗСУ — Пентагон

Та сама логіка стосується боротьби із ворожою бронетехнікою – окрім ПТРК і гранатометів, союзники надають засоби дистанційного мінування місцевості, щоб сковувати ворожий маневр бронетехніки.

Аналогічно на морі – ЗСУ не дають такий флот, як в РФ, але дають протикорабельні ракети, щоб ворог боявся заходити в північно-західну частину Чорного моря.

«Якщо нам зараз масово дати західне класичне важке озброєння, то є всі шанси що наша логістика не впорається задовольняти потреби, а потім система матеріально-технічного забезпечення стане із ремонтами», – написав Микола Бєлєсков, зазначивши, що в середньостроковій перспективі нам все одно треба отримувати класичне важче озброєння від США і їх партнерів. Це зокрема стосується ракет ATACMS, які, на його думку, нам потрібні і які інтегрувати не так складно.

Читайте також: Україна перебирає в Росії ініціативу на фронті: хто матиме перевагу надалі – WSJ

Нагадаємо, в Росії погрожують США і НАТО війною через допомогу Україні. Там стверджують, що військова допомога США Україні прискорює можливість прямого військового зіткнення між Росією та НАТО.