UA / RU
Підтримати ZN.ua

Членство в НАТО і інтеграція в оборонні структури ЄС: названо пріоритети Стратегії воєнної безпеки України

Для відповідності військовим стандартам НАТО Україні необхідно продовжувати реформування сектора безпеки і оборони.

Пріоритетами Стратегії воєнної безпеки України, затвердженої 25 березня, вказано набуття членства в НАТО, інтеграція в європейські оборонні структури і прагматичне міжнародне військове співробітництво.

«Головною метою Стратегії воєнної безпеки України є заздалегідь підготовлена і всебічно забезпечена комплексна оборона України в рамках стримування, стійкості і взаємодії, що забезпечує військову безпеку, суверенітет і територіальну цілісність держави.., а також, що сприяє інтеграції України в євроатлантичний безпековий простір та набуття членства в НАТО», - йдеться в документі, опублікованому на сайті президента України.

Укладачі Стратегії констатували, що для відповідності військовим стандартам НАТО й отримання членства в Північноатлантичному альянсі Україні належить провести ряд реформ в оборонному секторі.

Реалізація Стратегії має бути спрямована на:

Серед завдань Стратегії вказано:

Читайте також: Україна чекає на план щодо членства в НАТО - Разумков

У грудні 2018 року Верховна Рада прийняла в першому читанні поправки в закон "Про оборону України", включивши в нього поняття "військова стандартизація", "військовий стандарт", "стандарт НАТО", "стандарт у сфері оборони держави-члена НАТО", "орган військової стандартизації" та їх тлумачення.

21 лютого 2019 року набули чинності зміни до Конституції щодо стратегічного курсу України на набуття повноправного членства в НАТО та ЄС.

Взаємини України і НАТО отримали новий заряд енергії після приєднання Києва до програми "Партнерство посилених можливостей" у червні цього року.

В українській столиці зацікавлені в максимальному використанні Партнерства посилених можливостей, щоб наблизити членство в НАТО. Але яким буде подальший діалог з Альянсом? Читайте в статті Альони Гетьманчук Євроатлантичний трек” у ZN.UA.