UA / RU
Підтримати ZN.ua

Чи збирається Путін «денацифікувати» країни Балтії – ISW каже, що нацизм їм вже інкримінували

Росія створює інформаційні умови для майбутньої агресії проти країн-членів НАТО

Путін звинуватив країни Балтії у прийнятті «нацизму», аби створити інформаційні передумови для майбутньої російської агресії проти країн-членів НАТО. Таким припущенням поділився у черговому своєму звіті Американський Інститут вивчення війни ISW.

Путін стверджував, що країни Балтії оголосили тисячі людей, які там живуть, «недолюдьми», «позбавляють» їх «найосновніших прав» і піддають «переслідуванням». Офіційні особи Кремля регулярно звинувачують уряди Балтії в проведенні «неонацистської» політики та утиску росіян і російськомовних.

Читайте також: «Не треба нас захищати чи звільняти»: У Ризі російськомовні латвійці протестували проти політики Кремля

Кремль історично використовував свою концепцію «співвітчизників за кордоном», яка нечітко включає етнічних росіян і російськомовних представників інших етнічних груп, щоб виправдати російську агресію в сусідніх державах. ISW продовжує вважати, що офіційні особи та рупори Кремля, можливо, намагаються створити інформаційні умови для можливої майбутньої російської агресії в країнах Балтії та інших членах НАТО, таких як Фінляндія, під виглядом захисту російських «співвітчизників за кордоном».

Кремль також може діяти під приводом захисту людей від нібито «нацистської» політики певних держав.

Раніше ISW припустив, що російська верхівка готова відмовитися від «русского мира» і зробити ставку на роль лідера «світової більшості» у боротьбі з нацизмом.