UA / RU
Підтримати ZN.ua

Чи замінять генсека НАТО Столтенберга? Відповідь джерел POLITICO з Європи і США

Рішення офіційно оформлять наступного тижня", сказав європейський дипломат напередодні саміту НАТО в Литві.

Єнс Столтенберг, скоріш за все, залишиться на посаді голови НАТО ще на рік, повідомили POLITICO четверо людей у Європі та США, знайомих з цим рішенням.

Читайте також: Практична підтримка України та сюрприз: Столтенберг і Каллас інтригують за два тижні до саміту НАТО

Офіційний представник Вашингтона сказав, що продовження керівництва генерального секретаря є «завершеною справою». На запитання, чи так це, високопоставлений дипломат із Західної Європи відповів «так», додавши, що це «буде офіційно оформлено наступного тижня». Високопоставлений дипломат зі Східної Європи та високопоставлений чиновник НАТО також підтвердили наявність в Альянсі консенсусу щодо цього питання.

Чиновникам було надано анонімність, оскільки вони не були уповноважені розглядати зміни до офіційного оголошення. Речник НАТО не відразу відповів на запит про коментар. Ходили чутки про те, щоб залишити Столтенберга, і таке рішення очікували напередодні великого саміту НАТО у Вільнюсі наступного місяця, який називають одним із найважливіших зібрань альянсу за останні роки на тлі війни Росії в Україні.

Читайте також: Зеленський не поїде на саміт НАТО, якщо не буде результату – Жовква

Союзники хотіли прийняти рішення про те, чи залишити на місці генерального секретаря, чи знайти нове керівництво до зустрічі 11-12 липня, яка відбувається під час контрнаступу України та після повстання минулими вихідними з боку російських найманцяів "Групи Вагнера", яке стало найбільшою тріщиною в режимі Путіна за два десятиліття.

Столтенберг, колишній прем'єр-міністр Норвегії, обіймає посаду голови НАТО з 2014 року, і йому вже кілька разів продовжували повноваження. Союзники витратили місяці на обдумування питання про кандидатуру ймовірного наступника, розглядаючи таких лідерів, як прем’єр-міністр Данії Метте Фредеріксен і міністр оборони Великобританії Бен Уоллес, перш ніж вирішили залишитися з нинішнім генеральним секретарем.

Читайте також: Британія незадоволена відмовою США схвалити кандидатуру Воллеса на посаду генсека НАТО — The Telegraph 

Лондонська газета Times повідомила в середу, що «вже наступного тижня» буде оголошено, що Столтенберг залишиться на посаді. Вторгнення Росії в Україну зіграло важливу роль у прийнятті цього рішення, оскільки "низка столиць віддала перевагу утриманню досвідченого політика, відомого своєю обережною риторикою, у політично чутливий для альянсу період".