UA / RU
Підтримати ZN.ua

Чи схиляв Макрон Україну до виконання російського варіанту мінських угод: Кулеба розставив усі крапки над "ї"

Він розповів про принципову позицію України в цьому питанні. 

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що французький президент Емманюель Макрон, який наступного дня після візиту в Росію прибув на переговори з президентом Володимиром Зеленським, не схиляв Україну до виконання мінських угод в російському трактуванні. Про це глава МЗС розповів під час останнього брифінгу. 

"Пан Макрон не схиляв нас до виконання мінських угод на російських умовах після візиту до Москви", - сказав Кулеба. 

Міністр додав, що Україна принципово не буде виконувати такий варіант мінських угод, проте це не означає, що наша сторона взагалі ухиляється від цих домовленостей. 

"Це не означає, що ми не виконуватимемо мінські угоди в принципі, але виконувати їх на російських умовах, у російській інтерпретації, зокрема через прямий діалог із "ДНР" і "ЛНР", на чому категорично наполягає Росія, ми не будемо, це наша принципова позиція", - пояснив Кулеба.

Читайте також: Пєсков, захищаючи Путіна, припустився кількох помилок щодо мінських угод: про що цього разу збрехав прессекретар президента РФ

7 лютого президенти Росії та Франції Владімір Путін та Еммануель Макрон провели зустріч у Москві, на якій обговорювалося питання європейської безпеки, яке включало ситуацію, пов'язану з Україною. Привертає увагу той факт, що під час вітальної промови Путін постійно звертався до президента Франції на "ти" називаючи його "дорогим Еммануелем".

Зустріч президентів тривала понад п'ять годин. У ході переговорів сторони обговорили українське питання та безпеку у Європі. Макрон зазначив, що лише дипломатичний шлях є прийнятним у вирішенні "української кризи". Путін вкотре використав кремлівські наративи, наполягаючи на виконанні Україною Мінських угод у російському трактуванні.

Про те, чи має французький президент якісь нові ідеї окрім виконання "Мінська", читайте в статті Олега Шамшура "Що Макрон привіз Україні від Путіна". 

Чому виконання політичної частини мінських домовленостей зруйнує Україну читайте у статті Тетяни Силіної "Трупна отрута "Мінська": три способи уникнути страти України, яку задумав Путін".