UA / RU
Підтримати ZN.ua

Чи криється за повідомленнями про референдум у Придністров’ї підготовка до вторгнення в Україну зі ще одного напрямку – ISW

Такі дії становлять загрозу лише стабільності Молдови.

Немає жодних ознак того, що обмежене російське угруповання військ у Придністров’ї може спробувати провести наземні операції, які могли б загрожувати Україні. Таким спостереженням поділився у черговому своєму звіті Американський Інститут вивчення війни ISW.

Перед тим дослідники припустили, що, закликаючи до проведення референдуму щодо приєднання до Росії, офіційні особи Придністров’я можуть мати на меті підтримку російських гібридних операцій, спрямованих на політичну та соціальну дестабілізацію Молдови. При цьому ISW вважає, що такі дії становлять загрозу стабільності Молдови, а не військову небезпеку для України.

Читайте також: Санду вважає, що в наступні роки з'явиться можливість розв'язати конфлікт у Придністров’ї

Тут констатують низьку ймовірність наземного нападу Росії на Україну з Придністров'я після повідомлень про те, що влада Придністров'я може скликати референдум щодо приєднання до Росії 28 лютого.

Українські сили не спостерігали жодної військової активності в Придністров’ї, яка могла б загрожувати Україні.

Читайте також: Придністров'я закликає Москву збільшити кількість миротворців: чому – версія ISW

ISW вважає, що придністровське угруповання російської армії навіть за бажання не здатне почати значущу наземну операцію проти України.

Раніше повідомлялося, що у сепаратистському молдовському Придністров'ї 28 лютого збираються провести з'їзд місцевих депутатів усіх рівнів, на якому можуть попросити російського президента Владіміра Путіна прийняти регіон до складу Росії.