UA / RU
Підтримати ZN.ua

Червоний Хрест – не клуб із привілеями, він має зобов'язання: Зеленський закликав організацію до дій

Президент вважає, що організація може створити місію для доступу в Оленівку й має прагнути до цього.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що Міжнародний комітет Червоного Хреста може отримати доступ до полонених українських захисників у колонії на території тимчасово окупованої Оленівки та повинен прагнути це зробити. У вечірньому зверненні голова держави закликав організацію до логічних для неї дій.

Він розповів, що сьогодні пройшла онлайн-зустріч української команди, яка займається звільненням військовополонених, із представниками Червоного Хреста й інших пов’язаних з процесом міжнародних організацій. 

За словами Зеленського, там пролунали важливі речі, які стосуються інституційної роботи МКЧХ щодо гарантування безпеки полонених українців.

Читайте також: ООН досі не відправила в Оленівку свою місію: в організації назвали причину

“Вважаю, що Міжнародний комітет Червоного Хреста – це не клуб із привілеями, де отримують зарплати й насолоджуються життям. Червоний Хрест має зобов'язання, передусім морального характеру. Мандат Червоного Хреста має виконуватися. Потрібно негайно робити те, що цілком логічно для Червоного Хреста”, – наголосив президент.

Зокрема, він нагадав про колонію в Оленівці – “фактично концтабір, у якому утримують наших полонених” – та зауважив, що Україна потребує доступу до своїх громадян, можливість якого обговорювалася раніше. Зеленський переконаний, що Червоний Хрест може його отримати, проте повинен намагатися цього досягти. 

“Україна готова сприяти цьому. За зразком місії МАГАТЕ може запрацювати й місія Червоного Хреста. Але для цього потрібне лідерство. Потрібна сумлінність. Потрібне розуміння, хто і для чого створював таку інституцію, як Червоний Хрест”, – підсумував голова держави.

У відеозверненні президент України також закликав жителів не ігнорувати повітряні тривоги, особливо в п'ятницю, 14 жовтня.