UA / RU
Підтримати ZN.ua

Черговий фейк: росіяни проілюстрували заяви про «брудну бомбу» фотографіями зі Словенії

Російське Міноборони для своєї вигадки використало реальні фото зі сховища відпрацьованого радіоактивного палива у Словенії.

Поширюючи вигадки про нібито підготовку Україною «брудної бомби», Міністерство оборони Росії проілюструвало її фотографіями зі сховища радіоактивних відходів у Словенії. Росіяни поширили інформацію про виготовлення «брудної бомби» і розʼяснювали про небезпечні та радіоактивні елементи, які можуть в ній бути.

«При підриві заряду контейнер руйнується, і радіоактивна речовина розпорошується ударною хвилею, створюючи при цьому радіоактивне забруднення місцевості на великих територіях, а також може призвести до променевої хвороби, – йдеться у повідомленні МО Росії. – За планами київського режиму підрив такого боєприпасу можна буде замаскувати під нештатне спрацювання російського ядерного боєприпасу малої потужності, в якому як заряд використовується збагачений уран».

Читайте також: The Guardian: «Брудна бомба» не принесе перемогу на фронті, але Путіну вона потрібна для іншого

26 жовтня на це звернув увагу словенський уряд. У Twitter-акаунті уряду Словенії. Там наголошують, що це фото 2010 року зі словенського сховища радіоактивних відходів, які зберігаються в безпеці і не використовуються для жодних «брудних бомб».

Нагадаємо, міністр оборони РФ Сєргєй Шойгу останні кілька днів телефонував своїм колегам зі США, Великої Британії, Франції та Туреччини, а пізніше і Китаю та Індії, щоб розповісти про те, що Україна нібито готує вибух «брудної бомби», у якому планує звинуватити Росію. Союзники України відкинули ці звинувачення, а головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний заявив, що Україна не має у своєму розпорядженні жодної зброї масового знищення.