UA / RU
Підтримати ZN.ua

Через позицію деяких країн Азії та Близького Сходу підсумкова заява Саміту миру не закликатиме Путіна вивести з України війська — ЗМІ

Ба більше, там будуть згадані лише три з десяти пунктів запропонованої Києвом формули миру. 

У підсумковій заяві, яку запропонують країнам-учасницям Глобального саміту миру у Швейцарії, не буде заклику до виведення російських окупаційних військ та відновлення територіальної цілісності України, повідомляє NHK. Ба більше, у документі будуть згадуватися лише три з десяти пунктів формули миру: 

Також у заяві буде підкреслена важливість того, аби Росія брала участь у дискусіях щодо відновлення миру. 

"Виведення російських військ та інші положення, до яких закликає Україна, не включили до проєкту заяви з урахуванням позицій деяких азійський і близькосхідних країн зі швидкозростаючою економікою, що підтримують зв'язки з Росією", — пояснюють журналісти суспільного японського телерадіомовника. 

Читайте також: У Швейцарії назвали кількість лідерів, що підтвердили участь у Саміті миру

Китай від участі у Саміті миру, який відбудеться 15-16 червня у Швейцарії, відмовився, що стало гірким розчаруванням для президента України Володимира Зеленського. Як наслідок, він відвідав безпековий саміт у Сінгапурі, де заявив, що КНР є "знаряддям у руках Путіна". Тим часом глава МЗС Дмитро Кулеба припускає, що участь Піднебесної у цій зустрічі була б правильним кроком, здатним наблизити мир. Це також могло б продемонструвати збалансовану позицію Пекіна в контексті війни.