UA / RU
Підтримати ZN.ua

Через 30 років після закінчення однієї холодної війни починається нова – між Китаєм та Заходом – економіст Пол Такер

Китай прагне розбудувати торгові та геополітичні структури за своїми правилами.

Через 30 років після закінчення холодної війни починається нова — між Китаєм і Заходом, стверджує провідний вчений-економіст Пол Такер, колишній заступник керуючого Банку Англії, пише Bloomberg.

Оскільки м'язистий Китай прагне перебудувати торгові та геополітичні структури за своїм образом і подобою, США та багато їхніх союзників стикаються з ключовою проблемою: утримати Пекін на себе на борту за допомогою торгових угод та зусиль щодо уповільнення глобального потепління, не відступаючи при цьому від демократичних свобод..

Читайте також: Якщо є щось, що не подобається Китаю у війні Росії в Україні, то це те, що Росія може її програти — експерт

Багато років тому світові лідери могли самостійно визначати свою валютну політику, політику в галузі національної безпеки та прав людини, але сьогодні всі ці речі взаємопов'язані, і все стало важче, стверджує Такер.

Ця нова реальність стала очевидною, коли G7, реагуючи на війну Кремля проти України, заморозила російські валютні резерви, що зберігаються у західних банках, каже Такер.

Читайте також: SCMP: В Китаї заговорили про потребу готуватися до появи слабкої Росії і, можливо, навіть без Путіна

Він передбачає, що країни, що розвиваються, в кінцевому підсумку повалять існуючий світовий порядок, сформувавши такий, в якому США, Європа і Японія більше не відіграватимуть провідної ролі.

У цій новій ітерації міжнародна торгівля та дипломатичні структури мають повністю перебудуватися. Але, за словами Такера, до цього ще кілька десятиліть, оскільки хоч Китай вже і є світовою державою, але Індія та деякі інші країни, що розвиваються, ще далеко від такого статусу.

Поки що США насолоджуватимуться "затягненим статус-кво" у світових фінансах як емітент головної світової резервної валюти, але у світовій торгівлі, транскордонних інвестиціях і в усьому іншому відбуватиметься більше боротьби за владу, щось середнє між "боротьбою наддержав" і "Новою холодною війною".

Такер вважає, що найближчими роками Китай намагатиметься значно впливати на світову торгівлю і політику, що викликає реальне занепокоєння Заходу, оскільки Пекін, як правило, віддає пріоритет контролю Комуністичної партії над громадянськими свободами.

За його словами, світовим лідерам доведеться йти тонкою межею у відносинах з Пекіном, співпрацюючи з ним у вирішенні нагальних глобальних проблем і дистанціюючись від інших.

"Я думаю, що головне - Китай надто могутній, щоб США та їхні союзники могли вказувати йому, як перебудовувати своє суспільство, — каже Такер. — Проте Захід повинен знайти з ним спільну справу там, де це можливо".

Нагадаємо, Сенат Конгресу США одноголосно схвалив закон, який забороняє використання TikTok на державних телефонах та пристроях у рамках поштовху для боротьби з проблемами безпеки, пов'язаними з компанією соцмереж, що належать Китаю.