UA / RU
Підтримати ZN.ua

Це буде кінець ООН: Клімкін вказав на небезпеку запропонованого Путіним "міжсобойчика"

На думку ексголови МЗС, Путін шукає альтернативу G8, звідки Росію виключили через агресію проти України.

Реалізація ініціативи президента РФ Володимира Путіна провести саміт глав держав - постійних членів Ради Безпеки ООН призведе до руйнування не лише Організації Об'єднаних Націй, але й усієї системи міжнародних відносин, вважає колишній міністр закордонних справ України Павло Клімкін. Дипломат висловив впевненість, що Путін шукає альтернативу "Великій вісімці", з якої Росію виключили за збройну агресію проти України.

"Запропонована Путіним в Єрусалимі ідея провести саміт постійних членів Ради Безпеки ООН означає кінець цієї Організації і взагалі чесної інклюзивної системи міжнародних відносин. За долю цивілізації має відповідати вся цивілізація, а не "міжсобойчик", - написав Клімкін на своїй сторінці у Facebook в четвер увечері, 23 січня.

Ексміністр висловив упевненість, що Україна має нагадати партнерам про неприпустимість "обговорення нашої безпеки без нас".

"Росію викинули з G8, і тепер вона намагається знайти альтернативу і показати, що повертається до нормального цивілізованого спілкування. Вона це повинна заслужити реальними діями з деокупації нашої території!", - підкреслив колишній керівник МЗС.

Під час виступу на Всесвітньому форумі пам'яті жертв Голокосту президент РФ Володимир Путін озвучив ідею проведення саміту лідерів держав – постійних членів СБ ООН для "пошуку колективних відповідей на сучасні загрози та виклики".

За його словами, "п'ять держав несуть особливу відповідальність за збереження цивілізації".

Путін запевнив, що готовий зустрітися з президентами США і Франції, прем'єр-міністром Великої Британії і головою КНР "де завгодно".

Президент Франції Еммануель Макрон публічно назвав Путіна "любим другом" і підтримав його ініціативу.

"П'ять країн-засновниць ООН несуть особливу відповідальність, і зараз нам знову потрібно зібратися разом", - заявив французький президент.