UA / RU
Підтримати ZN.ua

Будь-який російський наступ на Україну викличе наслідки – Міноборони Німеччини

Росія не може шантажувати Європу, попереджають у Берліні.

Після неодноразових заяв США та інших країн Заходу, щоРФ не має права вето на суверенні рішення України , глава міноборони ФРН Крістіне Ламбрехт заявила, що Росія не має права вирішального голосу про те, які союзницькі відносини вибудовуються в Європі.

"Немає права вето, коли йдеться про питання політичних союзів, і також вона не може тут нас шантажувати", - цитує її Reuters.

"Державний суверенітет наших східних сусідів є недоторканним", - наголосила Ламбрехт, зазначивши, що нарощування РФ військового угруповання біля кордонів з Україною йде "всупереч з усіма правилами мирного існування".

Вона додала, що для врегулювання ситуації "необхідно вести діалог на всіх рівнях", використовувати всі доступні засоби, причому ЄС потрібно зберігати єдність.

Читайте також: "Терпінню Росії прийшов кінець": Лавров погрожує відповіддю на відмову закрити двері НАТО для України

Росія представила Заходу справжній ультиматум — проєкти двох договорів, один із США, один із НАТО — про «гарантії безпеки». У Москві намалювали свою «формулу нового світу» і вважають, що решта світу має її прийняти. Захід міг висунути свої ультиматуми Росії і 2008-го, і 2014-го, але не зробив цього. Втрачена на великій шахівниці ініціатива дорого обходиться учасникам гри всього через кілька ходів. Чи піде Захід на поступки Росії 2022-го? Детальніше читайте у статті Сергія Корсунського «Ультиматум Путіна та переговори Росія—США: чи здадуть Україну».

Читайте також: Росія готова воювати, це вже не блеф — The Guardian

Про позитивні та негативні результати консультацій у Женеві читайте у статті Олексія Їжака «Чи відведе Путін війська від України після переговорів зі США?».