UA / RU
Підтримати ZN.ua

Британський парламент називає Тайвань незалежною державою під час візиту Клеверлі до Пекіну

Парламентарі впевнені, що Тайвань має всі ознаки державності.

Британський парламент вперше назвав Тайвань незалежною країною у офіційному документі, порушивши політичне табу під час візиту міністра закордонних справ Джеймса Клеверлі до Китаю цього тижня, пише POLITICO.

Прийняті у опублікованому в середу комітетом із закордонних справ Палати громад звіті нові формулювання ризикують викликати різку негативну реакцію з боку Пекіна, і це відбувається в той момент, коли Клеверлі стає першим високопоставленим британським посланником, який відвідає Пекін за п’ять років на тлі холодних відносин.

Пекін давно заперечує державність Тайваню, наполягаючи на тому, що самоврядний демократичний острів є частиною його території. Незалежність Тайбею визнають лише 13 країн світу.

«Тайвань вже є незалежною державою під назвою Китайська Республіка. Він має всі ознаки  державності, включаючи постійне населення, визначену територію, уряд і здатність вступати у відносини з іншими державами — йому бракує лише ширшого міжнародного визнання», — йдеться у звіті комітету. 

За словами голови Комітету Алісії Кернс з правлячої Консервативної партії, це перший випадок, коли комітет робить таку заяву в парламенті Великої Британії.

«Ми визнаємо позицію Китаю, але ми, як комітет із закордонних справ, не приймаємо її. Надзвичайно важливо, щоб міністр закордонних справ непохитно і голосно підтримував Тайвань і чітко давав зрозуміти, що ми будемо підтримувати право Тайваню на самовизначення», — заявила Кернс POLITICO. 

Вона додала, що це зобов’язання узгоджується не лише з британськими цінностями, але також служить гострим повідомленням автократичним режимам у всьому світі про те, що суверенітет не може бути досягнутий шляхом насильства, або примусу.

У свою чергу,  речник міністерства закордонних справ Китаю Ван Веньбінь розкритикував заяви британських парламентарів через «перевертання правильного і неправильного та плутання чорного з білим».

«Китай закликає британський парламент дотримуватися принципу «єдиного Китаю» і припинити надсилати неправильні сигнали сепаратистським силам, які виступають за незалежність Тайваню», — сказав Ван. 

Міністерство закордонних справ Тайваню, з іншого боку, подякувало Вестмінстеру за публікацію звіту. 

«Ми вдячні за підтримку британського парламенту щодо надання Тайваню статусу та міжнародної участі», — сказав ЗМІ представник міністерства. 

Комітет також розкритикував уряд за недостатню сміливість у підтримці Тайваню.

«Велика Британія могла б налагодити тісніші відносини з Тайванем, якби не була надто обережною щодо образ (комуністичної партії Китаю)», – йдеться у звіті. 

Парламентарі вважають, що  Британія повинна послабити самовільні обмеження щодо того, хто може спілкуватися з тайванськими офіційними особами, наслідуючи приклад США та Японії, які показали, що спілкування можливе навіть на найвищому рівні.

Читайте також: У Пекіні глава британського МЗС закликав Китай допомогти зупинити Путіна

Міністр закордонних справ Великої Британії Джеймс Клеверлі під час свого візиту до Китаю заявив, що війна РФ проти України стане однією з головних тем у переговорах з китайським колегою.

Очікувалося, що Клеверлі відвідає Китай наприкінці липня, але поїздка так і не відбулася, а його тодішнього китайського колегу Цинь Гана замінив ветеран дипломатії Пекіна Ван І.